Annons

Populära snacks oroar allergiker

Vi knaprar nötter som aldrig förr. Den senaste tidens hälsotrend har fått lösviktsförsäljningen att skjuta i höjden. Men Astma- och allergiförbundet i Trelleborg är oroliga.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2008
Bild: Claes Nyberg
Bild: Claes NybergFoto: 

- Nej, det är inte bra. Nötter i lösvikt ger ifrån sig nötdamm som kan ge allergiska besvär, säger Mona Nilsson, ordförande för Astma- och allergiförbundet i Trelleborg.

Framför allt är det öppna butiker inne i olika köpcentrum som är problematiska för nötallergiker - exempelvis Tasty House som öppnade i Valens köpcentrum i oktober 2007. Enligt Mona Nilsson finn det många nötallergiker som är oroliga även om hon inte känner till några specifika fall av allergiska reaktioner.

Annons

- Jag har inte hört att någon blivit jättedålig men det finns människor som är oroliga och inte vågar gå in i köpcentrumet, säger hon. Magnus Hallin, vd för Tasty House, beklagar att allergiker är oroliga men efterlyser mer fakta om hur farligt nötdammet faktiskt är. I höstas fick Tasty House i Ängelholm klagomål från Astma- och allergiförbundet som menade att en allergiker till och med hamnat på sjukhus efter ett besök på ICA Maxi där butiken ligger.

- Vi försökte få kontakt med den drabbade och ringde till sjukhuset men vi kunde varken få namn på personen eller datum för händelsen. Det finns inga fakta - bara en massa påståenden, säger Magnus Hallin. Enligt Magnus Hallin är butiken på Valens köpcentrum inte värre än vanliga livsmedelsbutiker som säljer nötter i lösvikt. Snarare är det tvärtom - det finns mer luft i ett centrum än i en butik vilket gör nötdammet mindre koncentrerat.

Men Mona Nilson köper inte det resonemanget.

- Vi vill att butiken ska vara inglasad. Det allra bästa vore om den hade öppet mot gatan - då skulle ingen annan än de som går in i butiken bli berörda, säger hon.

I nuläget finns inga planer på att bygga om butiken men ett kraftigare ventilationssystem är på gång i alla Tasty House-butiker i Skåne. Ingrid Holmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons