Annons

Populära figurer sist ut på museet

När Skyttsgården på fredagen har sin sista vernissage någonsin, är det välkända figurer som flyttat in på museet.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2009
Foto: 
Ralf Borselius varelser, eller djur som han själv kallar dem, har intagit Trelleborgs museum.
Ralf Borselius varelser, eller djur som han själv kallar dem, har intagit Trelleborgs museum.Foto: 

TRELLEBORG. I Stadsparken kallas de varelser, när de står inomhus vill konstnären Ralf Borselius hellre beskriva dem som djur. Men mer än "litet djur", "litet djur med unge" eller "litet djur med väska" får de inte heta. Ralf Borselius vill inte låsa betraktaren vid en tolkning.

– Djuren är så innehållsrika och mångtydiga, och det händer ofta att någon ser något helt annat än vad jag trott. Det är kul, och det har också gjort att jag själv inte tröttnat på dem än, säger han.

Annons

Ralf Borselius har gjort djuren, eller varelserna, som teckningar och skulpturer i fem, sex år. I Trelleborgs stadspark finns Borselius enda offentliga utsmyckning av den typen, fem varelser som snart ska bli sex.

Från lördagen och tre månader framåt finns andra versioner av figurerna att beskåda på museet, och Ralf Borselius hoppas att de ska bli lika väl mottagna som i Stadsparken.

– Barnen verkar gilla dem, och det är intressant eftersom jag inte ser dem som barnskulpturer egentligen, säger han.

Utställningen, som har vernissage på fredagen klockan 19, sätter punkt för Skyttsgårdens 75-åriga historia som museum. Och det är med blandade känslor som personalen snart säger adjö till lokalerna.

– Vi känner ett visst vemod, detta är ett fantastiskt vackert hus med fina utställningslokaler. Men vi vill ju vara nära folk och vi vet att många tycker det är besvärligt att ta sig hit, säger museichefen Ingela Jacobsson.

Egentligen var det tänkt att tingshuset på Stortorget skulle vara ombyggt till museum redan nu, men efter att projektet försenats blir det inte inflyttning förrän senare delen av oktober, med första tillfälliga utställning i december.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons