Annons

Populär sträcka får cykelväg

Väg 9 som löper mellan Trelleborg och Ystad ska få en tillhörande cykel- och gångväg. Arbetet på sträckan Beddingestrand - Skateholm förväntas påbörjas någon gång under december 2010 enligt Leif Sörgårn, projektledare.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2010
Östra Beddingestrands vägförening har upplåtit den befintliga cykelvägen i utbyte mot att Trafikverket sätter upp belysning.Foto: 

Cykelvägen är en del av ett stort projekt som menar att binda samman cykelvägarna mellan Malmö och Ystad. Som det ser ut i nuläget finns det enbart cykelväg längs bitar av sträckan - övriga sträckor hänvisas cyklister och fotgängare till vägen. Det är ett långsiktigt projekt som består av flera etapper. En av dem, cykel- och gångvägen mellan Abbekås och Mossbystrand, invigdes i juli i år.

– Det är av omsorg om trelleborgarna och omsorg om cykelturismen som vägen byggs, säger Bengt Lander, projekteringschef på Tekniska förvaltningen i Trelleborg.

Annons

Initiativet till projektet kommer från Region Skåne och kustkommunerna där cykelvägen ska löpa, bland annat Malmös, Trelleborgs, Skurups och Ystads kommun. Trelleborgs kommun står för femtio procent av kostnaden för arbetet på sträckan Beddingestrand - Skateholm, resten står Trafikverket för.

Torsten Appelgren, ordförande i Östra Beddingestrands vägförening, är nöjd med att bygget ska komma igång. Vägföreningen har upplåtit den existerande cykelvägen genom tätorten till Trafikverket, som i utbyte sätter upp belysning längs sträckans korsningspunkter.

– Det här har vi velat länge. Vi kommer att ha ansvar för underhållet av cykelvägen mot en blygsam ersättning, säger Torsten Appelgren, som är mycket positiv till vägföreningens samarbete med Trafikverket.

Enligt Trafikverkets projektplan är väg 9 en viktig länk i området och trafikeras av många tunga fordon. Sommartid så är det en populär sträcka att cykla, bland annat av människor som ska till Ystad för att ta Bornholmsfärjorna. Syftet med cykel- och gångvägen är att öka trafiksäkerheten genom att separera cyklister och fotgängare från biltrafiken.

Arbetet Mossbystrand - Svarte är även det planerat att påbörjas i december månad.

Anna Thulin
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons