Annons

Polskt par visar oljemålningar och gobelänger

Trelleborg • Publicerad 2 juni 2005
Den polske konstnären Ryszard Pasikowski ställer ut på Falsterbo konsthall från och med i morgon lördag. Bild. Tomas Nyberg
Den polske konstnären Ryszard Pasikowski ställer ut på Falsterbo konsthall från och med i morgon lördag. Bild. Tomas NybergFoto: 
Ryszard Pasikowski hittar inspiration i naturen och föröker fånga ljuset där.
Ryszard Pasikowski hittar inspiration i naturen och föröker fånga ljuset där.Foto: 

Det som inspirerar mig är ljuset, säger han. Färger är också viktiga så klart, men jag försöker fånga ljuset i naturen och tolka det på mitt sätt.

När Ryszard Pasikowski hittar något i naturen som föder idéer hos honom kan det ofta leda till ett tema som återkommer i flera verk. – Jag väntar på att det ska komma fram saker som berör mig, att det ska uppstå moment i naturen som inspirerar mig konstnärligt, fortsätter Ryszard Pasikowski. Tyvärr kommer de inte alltid när man behöver dem.

Annons

Han målar i olja, men samarbetar sedan 20 år tillbaka med sin hustru Danuta Pasikowska, som återskapar en del av hans verk som gobelänger.

– Hon färgar ullen själv, berättar Ryszard Pasikowski och pekar på en av de färgstarka konstverken på väggen.

Tidigare har han ställt ut på Forum och Garvaregården i Trelleborg. I morgon har han vernissage på Falsterbo konsthall mellan klockan 13 och 17. Därefter visas utställningen fram till den 26 juni.

Nilla Andersson

För tio år sedan hämtade den polske konstnären Ryszard Pasikowski sin inspiration från orgelmusik. Nu hittar han den i naturen.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons