Annons

Politiskt bråk om väg nära ån

Trelleborg • Publicerad 7 november 2006

När Skegrie byggs ut kommer infartsvägen från E6:an att ligga alldeles intill Albäcksån. Något som miljönämnden är starkt kritisk mot. Nu ryter nämnden till mot byggnadsnämnden och Vägverket. För andra gången.

– Vi vill ta tillvara Albäcksån. Då kan vi inte lägga en väg omedelbart intill, säger Sten Björk (s), ordförande i miljönämnden.

Annons

Frågan var uppe på nämndens bord senast i maj, då i samband med att detaljplanen var ute på samråd. Redan då pekade miljönämnden på det olämpliga i att lägga en väg så nära en å.

Men när byggnadsnämnden nu har utställningshandlingarna för området klara har miljönämndens synpunkter inte vunnit något gehör. Vägen ligger fortfarande intill ån.

När miljönämnden sammanträdde på måndagen beslutade man att vidhålla sina synpunkter och avstyrka detaljplanen. Man påpekar bland annat att Albäcksån är ett skyddsvärt naturområde och att ån har biotopskydd enligt miljöbalken. Nämnden menar också att området är en viktig spridningskorridor för växter och djur och att det framöver får en ännu större betydelse rekreationsområde.

Argumenten biter dock inte på byggnadsnämndens ordförande Kjell Nilsson (s).

– Det är Vägverket som förordat var vägen ska dras och det är de som har expertkunskapen. Om de säger att vägen kan ligga där så litar vi på det, säger han.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons