Annons

Politiska viljor duellerade på Parken

På tisdagskvällen drabbade Trelleborgs politiska toppnamn samman om bland annat hamnens utbyggnad och skolpolitiken. Även väljarna fanns på plats för att ställa politikerna mot väggen.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2010
Foto: Claes Nyberg
Foto: 
Foto: 
Väljare och politiker samlades på Parken för att följa debatten mellan partierna som finns representerade i kommunfullmäktige. På agendan stod allt från kulturpolitik till frågor som röde hamnen.
Väljare och politiker samlades på Parken för att följa debatten mellan partierna som finns representerade i kommunfullmäktige. På agendan stod allt från kulturpolitik till frågor som röde hamnen.Foto: Claes Nyberg

Tidigare i år sa fullmäktige ja till att kommunen går i borgen med 335 miljoner kronor för att hamnen ska kunna expandera. Ett beslut som är omtvistat. Något som märktes mycket tydligt under tisdagens valdebatt.

– Trelleborgs hamn är klassat som riksintresse. Då hörs det på namnet att staten ska ta ansvar för ekonomin. Nu går man in med Trelleborgarnas pengar i något som det inte finns en marknad för. Vi kommer att stå där med Sveriges dyraste segelbåtshamn, sa Per Klarberg (SD).

Annons

En uppfattning som inte delades av socialdemokraternas Catherine Persson.

– Hamnen ska byggas så att vi tar ansvar för miljön och invånarna i Trelleborg. Går projektet med förlust så kommer vi täcka med kapital som finns i hamnbolaget. Politik handlar om att ta ansvar. Sverigedemokraterna kommer med kritik utan att ha egna alternativ, sa hon.

Förutom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna deltog även Miljöpartiet, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna, SPI och Moderaterna i debatten. Ett hett ämne blev skolpolitiken, där åsikterna om satsningen på spjutspetsskolan kraftigt gick isär.

– Spjutspetskolan var en blåsning som jag gick på 2003. Lärarna fick en mängd administrativa uppgifter istället för att ägna sig åt eleverna. Här måste vi göra ett återtåg, sa Bert Ekstrand (FP).

– Så ensidigt är det inte. Vissa lärare tycker satsningen på spjutspetsskolan var rätt. Andra inte. Samma sak är det med elever och föräldrar, sa Catherine Persson (S).

Även debatten om betyg blev en politisk vattendelare.

– Betyg ska införas i femte klass. Ordning i skolan är jätteviktigt. Elever och lärare ska inte behöva använda hörselskydd, sa Göte Nilsson (SPI).

– Att införa betyg så tidigt kommer att leda till ökad stress bland eleverna, sa Love Nilsson (MP).

Publiken hade också möjlighet att ställa frågor till politikerna. Per-Åke Walldén undrade hur partiernas kulturpolitik såg ut.

– Det finns ett mycket stark kulturliv i Trelleborg. Vi vill se vilka möjligheter det finns att driva Trelleborgen som en stiftelse för att den få leva sitt eget liv, sa Ulf Bingsgård (M).

Annons

– Det är mer pengar som kulturen behöver. I Trelleborg läggs bara 1,5 procent av budgeten på kultur, sa Love Nilsson (MP).

Henrik Kilefors
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons