Annons

Politisk strid om översiktsplanen

Trelleborgs kommuns nya översiktsplan väcker strid mellan alliansen och oppositionen.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2007

På kommunstyrelsens senaste sammanträde diskuterades oppositionsrådet Catherine Perssons (s) skrivelse om översiktsplanen. I skrivelsen kräver hon att kommunstyrelse ska diskutera och besluta om hur arbetet med översiktsplanen ska ske.

– Stadsbyggnadskontoret arbetar redan med översiktsplanen. Vårt mål är att kunna anta den nya planen i mitten av den här mandatperioden, säger Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg.

Annons

Enligt Ulf Bingsgård ska den nya planen baseras dels på den nu gällande översiktsplanen för 2002, dels på det arbetet som gjorts sedan dess. – Men det finns också en del saker som är nya, som att det nu är en centralstation som gäller för persontågen till Trelleborg. Det finns även hamnens utbyggnad och vilka byar som ska pekas ut som tillväxtområden att ta hänsyn till i arbetet, säger han.

Ulf Bingsgård menar också att den forna majoriteten missade att ta fram en översiktsplan under den föregående mandatperioden.

Catherine Persson säger att arbetet med en ny översiktsplan var långt gånget under den förra perioden.

– Meningen var att den nya planen skulle antas under hösten, men efter valet blev det inte aktuellt, säger hon.

Catherine Persson anser dock att det är nu är fel att gå vidare med arbetet utan en bred politisk förankring.

– Det handlar ju om överväganden som ska fungera i kanske 50 år framåt i tiden. Därför behövs det en bred förankring av besluten, säger hon. Dessutom finns det ju ingen säker majoritet i kommunfullmäktige, och de kan bli så att delar av arbetet måste göras om.

Catherine Persson menar att det borde finnas en styrgrupp med representanter för alla partier i fullmäktige som ger direktiv till tjänstemännen om arbetet.

– Det är ett väldigt dyrt arbete att ta fram en översiktsplan. Därför är det bra om tjänstemännen inte gör onödigt arbete, menar hon.

Något beslut om hur arbetet med översiktsplanen ska bedrivas fattades inte på kommunstyrelsens sammanträde.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons