Annons

Politisk enighet om att ta emot flyktingbarn

Det blev en enighet över blockgränserna i kommunstyrelsen om att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.
Trelleborg • Publicerad 28 november 2009
Foto: 
Catherine Persson (S), Lars Mikkelä (M) och Bert Ekstrand (FP) samlade sig till ett gemensamt förslag om att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.
Catherine Persson (S), Lars Mikkelä (M) och Bert Ekstrand (FP) samlade sig till ett gemensamt förslag om att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.Foto: 

TRELLEBORG. – Vi hade flera olika förslag och pratade ihop oss om ett, säger oppositionsrådet Catherine Persson (S) som tillsammans med Lars Mikkelä (M) och Bert Ekstrand (FP) lade fram ett gemensamt förslag som går ut på att Trelleborg ska kunna ta emot flyktingarna.

Förslaget till beslut var från början att kommunen skulle utreda om man överhuvudtaget kan ta emot ensamkommande flyktingbarn. Och om kommunen kan det, i så fall hur många.

Annons

Det var flera som hade förslag som gick i riktningen att kommunen inte bara skulle utreda om man ska ta emot flyktingbarnen, utan istället inrikta utredningen mot målet att Trelleborg ska ta emot flyktingbarn.

Kommunstyrelsen tog en paus i sammanträdet och jämkade ihop de olika förslagen.

– Jag menar att det är en så viktig fråga att vi måste komma överens över blockgränserna, säger Catherine Persson.

Beslutet blev nu att arbete och försörjning får i uppdrag att komma tillbaka till kommunstyrelsen med förslag till beslut om att teckna avtal med Migrationsverket med syfte att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Dessutom ska de olika kommunala förvaltningarna som berörs börja förbereda för mottagande och redovisa detta för kommunstyrelsen.

Arbete och försörjning ska också utreda om det går att samverka med grannkommunerna om mottagandet.

Beslutet blev dock inte enhälligt i kommunstyrelsen. Sverigedemokraterna röstade emot, men fick inte med sig någon annan på sin linje. SD lämnade också in en reservation, där partiet bland annat menar att det inte rör sig om barn utan om ungdomar.

SD skriver i sin reservation: ”'Barnen' är nästan uteslutande ungdomar 16– 19 år."

Att man talar om ensamkommande flyktingbarn har emellertid sin utgångspunkt i FN:s barnkonvention, där man definierar barn som den som är omyndig och under 18 år.

Lucas Dietrichson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons