Politikeroro kan torrlägga lagundamm

Dammen vid Trelleborgen kan komma att tömmas på sitt vatten. Det menar kulturnämndens ordförande, Rolf Persson (spi), som är oroad att politiker ska ställas till svars om barn drunknar på området. En utredning om dammens framtid har inletts.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2008
Ylva Kristina Ekelund håller med om att barn inte ska vistas på Trelleborgen utan vuxnas sällskap. Men hon är tveksam till att sätta upp staket. Bild: Claes Nyberg
Ylva Kristina Ekelund håller med om att barn inte ska vistas på Trelleborgen utan vuxnas sällskap. Men hon är tveksam till att sätta upp staket. Bild: Claes NybergFoto: 

För tillfället hålls Trelleborgen stängd under kvällar och helger. Orsaken är att polisen i ett utlåtande ställt sig tveksam till om dagens säkerhetsrutiner stämmer överens med ordningslagen. Troligtvis krävs någon form av utökad säkerhetsanordning om området ska hållas öppet även då det inte finns någon personal på plats.

- Det kan vara så att dammen inte uppfyller säkerhetskraven men vi har aldrig varit med om något tillbud, säger Jörgen Flink, kulturchef.

Frågan har blivit aktuell sedan kulturnämndens ordförande Rolf Persson (spi), krävt ett svar på vem som bär ansvaret om olyckan är framme.

- Det är inte helt uteslutet att politikerna kan vara ålagda ansvaret, säger Rolf Persson.

Dammen är på sitt djupaste ställe 1,4 meter djup. Rolf Persson menar att en lösning på säkerhetsfrågan kan vara att sätta upp staket runt vattnet.

- Och den mest radikala lösningen är att man tömmer dammen. Då skulle dessutom vi få bort vattenkostnaderna, säger han.

Borgfru Ylva Kristina Ekelund är bekymrad över förslagen. Enligt henne skulle ett staket förstöra områdets prägel. Dammen ska symbolisera den lagun som fanns då borgen anlades på vikingatiden.

- Meningen är att man ska få en känsla för hur det var på den tiden, den känslan skulle försvinna om man byggde staket, säger Ylva Kristina Ekelund som samtidigt inte vill nonchalera kraven på säkerhet.

- Men vi diskuterade säkerhetsrutinerna noga när vi byggde dammen, påpekar hon och får stöd av Jörgen Flink.

- Vi vill inte att någon ska drutta i och drunkna i dammen och utreder nu vilka åtgärder som kan anses vara rimliga. Samtidigt kan det räcka med en liten vattenpöl om olyckan är framme.

Ola Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.