Annons

Politikerna tar tag i teknikens pengar

Tekniska nämndens politiker tar nu ett fast grepp om pengarna. Mer än 25 000 kronor får inte chefer som gatuchefen, parkchefen, va-chefen och andra besluta själva om.
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2007

Tidigare har avdelningscheferna haft rätt att på egen hand ta beslut om kostnader på i vissa fall 250 000 kronor och i en del fall upp till en halv miljon kronor.

Nu sänks de beloppen alltså mycket kraftigt. De socialdemokratiska ledamöterna i nämnden reserverade sig mot beslutet.

Annons

– Vi menar att det här är ett sätt att tal om de för de anställda att vi inte har förtroende för dem. Att avdelningscheferna inte får besluta själva om högre summor än 25 000 kronor gör att arbeten drar ut på tiden och riskerar att försenas, menar Pernilla Eriksson (s), ledamot i tekniska nämnden.

Eric Samuelson (m) är ordförande i nämnden och hävdar att de beslutade nya nivåerna är rimliga.

– Vi har harmoniserat nivåerna till dem som gäller i näringslivet i liknande organisationer, av ungefär samma storlek, säger han.

Enligt Eric Samuelson har nämnden inte tidigare tagit några beslut om nivåerna.

– Och tekniske chefen hade tidigare inget tak alls för hur mycket han fick fatta beslut om på delegation. Så kan man inte ha det, säger Eric Samuelson.

Tillsammans med övriga s-ledamöter reserverade sig Pernilla Eriksson mot beslutet.

– Vi valde att inte begära votering eftersom vi inte hade något annat parti med oss, säger hon. Men de belopp som nu gäller gör att arbetsledarna måste gå till överordnade även för mycket enkla arbeten.

För arbetsledare gäller 10 000 kronor som högsta gräns att själv fatta beslut om. Socialdemokraterna är även mycket kritiska mot nivåerna för avdelningscheferna.

– Det kommer att vålla mycket extra arbete. Är det meningen att politikerna ska sitta och detaljstyra verksamheten och dra ut på mötena ännu längre och kosta ännu mer? undrar hon.

Eric Samuelson däremot anser att det behövs mer politisk kontroll av hur pengarna används. Han tror att de nya beloppsgränserna gör det lättare att hålla nere kostnaderna.

Annons

– Dessutom har vi tagit bort rätten för tekniske chefen att ge tillstånd till bisysslor. Det ska nämnden göra i fortsättningen, säger han.

Alla beslut som fattas av tjänstemännen på egen hand dras för politikerna i efterhand. För den nye teknisk chefen som just håller på att rekryteras gäller i de flesta fall en nivågräns på 100 000 kronor i fortsättningen..

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons