Annons

"Politikerna borde komma hit en dag för att förstå vad personalen gör"

Oro och ilska. Så beskriver patienten Britt Möller sina känslor inför personalbantningarna i palliativa vården.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2010
Britt Möller lider av obotlig cancer och är en av patienterna på palliativa avdelningen i Trelleborg.
Britt Möller lider av obotlig cancer och är en av patienterna på palliativa avdelningen i Trelleborg.Foto: 
Britt Möller och hennes dotter Petra oroas av kommande personalnedskärningar. ”Jag tillhör inte dem som brukar protestera men i det här fallet känner jag mig som en trädkramare”, säger Britt Möller.
Britt Möller och hennes dotter Petra oroas av kommande personalnedskärningar. ”Jag tillhör inte dem som brukar protestera men i det här fallet känner jag mig som en trädkramare”, säger Britt Möller.Foto: 

TRELLEBORG. – Jag är sjuk men det spelar ingen roll, jag blir arg i alla fall. Jag har fått en vård som jag inte trodde fanns innan jag kom hit. Och det vill politikerna skära ner på. Jag tillhör inte de som brukar protestera men i det här fallet känner jag mig som en trädkramare, säger Britt Möller.

Hon hade kämpat mot cancern i nästan sex år. Men vid nyår kom den sista diagnosen, cancern var obotlig och ingen behandling skulle ha någon effekt på sjukdomen. Sedan dess är hon en del av den palliativa vården. Hon får vård på avdelningen men också av vårdteam som besöker henne i hemmet.

Annons

Men det som oroar henne är inte att den medicinska kvaliteten på vården skulle försämras. Istället skräms hon av att personalen blir mer stressad. Något som gör att de inte har tid att ta hand om patienterna på samma sätt som tidigare.

– Nu kan de komma in till mig och bara sitta och prata och kramas. Hur ska de hinna det när de blir färre? En del kanske går in i väggen och blir utbrända för att de inte orkar och andra kanske slutar och söker andra jobb, säger Britt Möller.

Vad skulle du vilja säga till politikerna i Region Skåne?

– De borde komma hit en dag för att förstå vad personalen gör. Alla som jobbar här lägger ner både själ och hjärta. Det går inte att förstå för den som inte sett det i verkligheten, säger Britt Möller.

Det är inte bara patienterna och personalen som känner av besparingar och krympande budget. Även de anhöriga påverkas. En av dem är Britt Möllers dotter Petra.

– Rent ut sagt så blev jag förbannad när jag fick reda på att man ska spara på personalen här. Det är en trygghet och ett jättestort stöd för mig att veta att mamma får bästa tänkbara vård. Men hur blir det för patienterna i framtiden när färre ska hinna med lika mycket, säger Petra Möller.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons