Annons

Politiker och tjänstemän duckar för skräpdebatt

Trelleborgs Allehanda bjöd in politiker och tjänstemän till en debatt om skräp och ogräs. Men ansvariga chefer inom tekniska förvaltningen tackade nej liksom tekniska nämndens ordförande Eric Samuelson (M). Även kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) backade – efter att först tackat ja.
Trelleborg • Publicerad 29 augusti 2013
I Klosterträdgårdens örtagård finns det fina anlagda rabatter. Men till stora delar är de fyllda av oönskad växtlighet.
I Klosterträdgårdens örtagård finns det fina anlagda rabatter. Men till stora delar är de fyllda av oönskad växtlighet.Foto: Foto: Sara Johari
Bland cykelställen vid Övre station är det skräpigt och mellan cyklarna står ogräset högt.
Bland cykelställen vid Övre station är det skräpigt och mellan cyklarna står ogräset högt.Foto: Foto: Sara Johari
Martin Nilsson, teknisk chef.
Martin Nilsson, teknisk chef.Foto: 
Ulf Bingsgård (M), kommunalråd.
Ulf Bingsgård (M), kommunalråd.Foto: 
Under bokhäckarna längs Hamngatan ligger det massor av skräp.
Under bokhäckarna längs Hamngatan ligger det massor av skräp.Foto: Foto: Sara Johari
Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden.
Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden.Foto: 
Foto: 

– Jag är litegrann tveksam till den här typen av möten med allmänheten. Det blir ofta tråkiga diskussioner. Det är inte alltid seriösa åsikter som framkommer, säger Eric Samuelson när han dagen efter att ha blivit tillfrågad om att delta i en öppen debatt och frågestund under Palmfestivalen avböjer sin medverkan.

Eric Samuelson säger också att han nyligen har initierat ett ärende i tekniska nämnden där han har krävt att tjänstemännen ska ta fram en plan för hur bland annat ogräsbekämpningen ska bli bättre och effektivare i staden.

Annons

– Målet är att det ska se bättre ut till nästa sommar, säger han och medger att han inte är nöjd med hur det har skötts under de senaste åren.

Frågan om högt växande ogräs, vanskötta gräsmattor och skräp på stadens gator har engagerat trelleborgarna under våren och sommaren. Mängder med insändare har skrivits i ämnet. Detta gjorde att Trelleborgs Allehanda planerade att anordna en öppen debatt och frågestund under inledningen av årets Palmfestival.

Till debatten bjöds först och främst tekniska nämndens ordförande Eric Samuelsson liksom de chefer som verkar inom tekniska förvaltningen.

Därutöver blev även oppositionsrådet Catherine Persson (S) bjuden liksom en ansvarig tjänsteman från Trafikverket.

Chefen för tekniska förvaltningen, Martin Nilsson, motiverar sitt nej till att delta med att de nyligen fått ett uppdrag från politikerna att upprätta en handlingsplan inför framtiden när det gäller ogräs och skräp.

– Jag tror inte att jag kan tillföra så mycket i den konstellationen som det hade blivit, säger han och syftar på att det bara var Catherine Persson och Trafikverkets representant som tackat ja till att delta i debatten.

Martin Nilsson säger också att de i arbetet med handlingsplanen kommer att titta på ett större helhetsgrepp inom kommunen och bättre samordning mellan olika förvaltningar som har uppdrag att hålla rent och att rensa ogräs.

Då Eric Samuelson tackade nej bjöds kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) in till debatten. Han ställde först upp men meddelade efter ett par dagar att han inte längre ville delta. Han hänvisar till att det råder full politisk enighet i tekniska nämnden kring dess internbudget och därmed också de prioriteringar som är gjorda.

Dessutom påpekar han att frågor om ogräs och skräp inte hör till kommunstyrelsens område.

– Knappt ens är det frågor av politisk karaktär, men om de hade varit det så är det tekniska nämnden som är rätt instans, skriver han i det e-postbrev där han tackar nej till sin medverkan.

Annons

Han påpekar också att kommunfullmäktige i juni beslutade att satsa två miljoner kronor inför nästa år för att få en renare och mer blomstrande stad.

Parkförvaltningens driftsbudget ligger i dag på cirka 28 miljoner kronor per år.

Lina Campbell
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons