Annons

Politiker lovar mer personal till förskolan

Nu kommer löftet från politikerna. Det ska bli fler förskollärare till de förskolor i kommunen som har lägst personaltäthet. Men ingen vet varifrån pengarna till nyanställningarna ska tas.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2012
Lars Mikkelä (M), vill begränsa antalet barn i förskolorna till sex per årsarbetare. "Där går det en sorts psykologisk gräns, om siffran är över sex så börjar man tycka det är besvärligt", säger han.Foto: Tomas Nyberg

Bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M), vill att man omdisponerar pengar från andra enheter så att förskolan får mer resurser. Men det är uteslutet, enligt bildningschefen Barbro Melander.

– Det är så bekymmersamt både i grundskolan och på gymnasiet att det inte finns några möjligheter att göra någon omdisponering. Absolut inte, säger hon.

Annons

Under vintern och våren har nödropen från föräldrar och personal i kommunens förskolor varit många. Barngrupperna är för stora och det är för få anställda i förhållande till antalet barn. Lars Mikkelä medger att det finns grund för kritiken.

– Vissa förskolor sticker ut och har mer än sex barn per årsarbetare. Där går det en sorts psykologisk gräns, om siffran är mer än sex så börjar man tycka det är besvärligt. Jag vill egentligen inte sätta någon exakt gräns, men högst sex barn per årsarbetare är en rimlig riktlinje, säger Lars Mikkelä.

Bildningsförvaltningen vill inte släppa listan över vilka förskolor som i nuläget har fler än sex barn per årsarbetare, men enligt Lars Mikkelä handlar det om sex eller sju förskolor. Och det är framförallt där som resurser ska sättas in. På ett extra möte i bildningsnämnden den 18 april väntas politikerna fatta beslut om att omdisponera pengar från andra verksamheter till förskolan.

Om det inte går, vilket Barbro Melander alltså hävdar att det inte gör, är förslaget att de berörda förskolorna får lov att gå med underskott.

– Hur vi löser det underskottet får bli en annan diskussion. Det viktigaste i nuläget är att barnen får tillgång till den goda pedagogiska verksamhet som förskolan faktiskt är, säger Barbro Melander.

Anledningen till att bildningsnämnden hamnat i ett läge med för låg personaltäthet på förskolorna är enligt Lars Mikkelä att budgeten är för snålt tilltagen. Det handlar inte så mycket om att man gjort en felbedömning av antalet barn, snarare om i vilken utsträckning som förskolan nyttjas.

– Det är fler barn än tidigare som går i förskolan och de går längre dagar, säger Lars Mikkelä.

Den ökade inflyttningen med fler människor som pendlar till arbetet kan ha betydelse när det gäller barnens tid på förskolan, tror Lars Mikkelä.

– Och så är det kanske fler familjer som bor i nya hus med högre kostnader och behöver jobba mer.

Förutom att lösa den akuta situationen på vissa förskolor har bildningsförvaltningen fått i uppdrag att se över så att man använder sina resurser på bästa sätt. De fristående förskolorna har till exempel bättre personaltäthet än de kommunala trots att den ekonomiska ersättningen är densamma.

– Vi ska titta ordentligt på varför det är så. Vi måste se till att vi använder resurserna så att det blir så mycket över till barnen som möjligt.

Sanna Wahanta
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons