Annons

Politiker kritiska till hånfulla inlägg

"Hörde att Malmö söker en ny slogan. Vad sägs om Malmö - en pangstad nära dig”. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) drev under torsdagskvällen med de senaste våldsdåden i Malmö på både Twitter och Facebook. Politiker i Malmö är förfärade över kommentarerna.
Trelleborg • Publicerad 14 januari 2012
Luciano Astudillo (S).
Luciano Astudillo (S).Foto: 
Anja Sonesson (M).
Anja Sonesson (M).Foto: 
Foto: 
Foto: 

Sent på torsdag kväll skämtade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) om de senaste våldsdåden i Malmö. På Twitter och Facebook funderade han på olika slogans för Malmö stad. ”Skjut inget på morgondagen, skjut idag”, skrev han. Och även: ”Kom till Malmö och träffa folk.”

Kommundirektör Jonas Rosenkvist svarade honom med ett eget förslag på Twitter: ”Eller Kulhålan”.

Annons

– Jag tog bort det ganska omgående. Det var inte så fiffigt skrivet, säger Jonas Rosenkvist.

Varför skrev du inlägget?

– Det var ett sätt att vara ironisk över bilden av Malmö idag, efter allt som hänt den senaste tiden. Det är bara att beklaga om det väckt anstöt. Det var inte alls riktat mot någon.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) befinner sig utomlands på konferens. Politiska sekreteraren på kommunalrådsavdelningen, Anna Andersson (S), svarar i hans ställe.

– Både jag och Ilmar undrar om Ulf Bingsgårds Twitterkonto har blivit kapat. Sånt händer ju då och då.

Nej, det är han som har skrivit detta.

– Då är det ett otroligt cyniskt uttalande. Att driva med människors sorg på det sättet. Jag tänker att han väl har viktigare saker för sig, viktigare frågor att driva. Vi har en extrem situation här i Malmö. Om det verkligen är han som skrivit detta så är det så fel. Vad vill han med detta?

Han menar att han vill väcka en debatt om situationen i Malmö.

– Den debatten har startats för länge sen. Man kanske ska starta en debatt om vad kommunalråd ska göra av sin tid istället? Man uttalar sig inte så. Det handlar om liv.

Malmö stads oppositionsråd Anja Sonesson (M) är mer försiktig i sin kritik.

Annons

– Det är nog inte i linje med min humor. I Malmö kämpar vi för att bilden av staden ska förbättras. Och polisen har ju lyckats få ner kriminaliteten.

Hur påverkar detta din bild av Ulf Bingsgård?

– Jag vill inte kommentera honom som person. Men jag är själv väldigt försiktig med sociala medier. Det är som ett öppet vykort.

Före detta riksdagsledamoten Luciano Astudillo (S) arrangerade på trettondagen en stor manifestation mot våldet i Malmö. Han tycker att inläggen är sorgliga:

– En person i hans position borde veta bättre. Dels tänker jag på det drabbades nära och kära, dels riskerar det att påverka hela regionen negativt ur ett näringslivs- och tillväxtperspektiv. Vi är beroende av varandra i vår region. Det som är dåligt för Malmö är dåligt för Trelleborg och tvärtom.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons