Annons

Politiker kan inte enas om förmåner

Det har blåst upp till politisk strid om de folkvaldas ekonomiska förmåner. I varken beredning eller kommunstyrelse har man nått fram till enighet i frågan och den styrande alliansen är oenig.
Trelleborg • Publicerad 20 januari 2007

När fullmäktige förra gången diskuterade de förtroendevaldas ekonomiska förmåner slutade det med att förslaget skickades tillbaka till arvodesberedningen. Invändningarna i fullmäktige handlade dels om ersättningen till nämndernas andre vice ordföranden och dels om ersättningen för förlorad arbetsinkomst.

Beredningen har ånyo haft uppe frågan till behandling. Ett förslag antogs som sedan skickades vidare till kommunstyrelsen.

Annons

– Men det rådde ingen enighet kring förslaget, säger Birger Lindgren (spi), ordförande i arvodesberedningen.

Fortfarande är partierna inte överens om ersättningen till dem som är andre vice ordförande i nämnderna. Socialdemokraterna vill att de ska ha mer ersättning än förslaget anger och sverigedemokraterna vill att de ska ha mindre.

Förslaget har kompletterats så att det i framtiden kommer att vara möjligt att få ut mer ersättning för förlorad arbetsinkomst än tidigare. Det kan till exempel handla om skiftarbetare som måste ta ledigt en hel dag för att gå på ett tre timmar långt sammanträde. Förslaget innehåller även ett par nyheter. En av dessa gäller bilförmån. Sedan tidigare har kommunstyrelsens ordförande haft tjänstebil och den förmånen föreslår (s) även ska omfatta oppositionsrådet.

– Det fanns egentligen ingen större enighet kring detta men majoriteten tyckte att det inte finns skäl för att det ska vara olika mellan de två kommunalråden, säger Birger Lindgren.

Nytt för mandatperioden är att samtliga gruppledare ges ett särskilt gruppledararvode. I det senaste förslaget har ersättningsnivåerna justerats så att det inte är lika stor skillnad mellan de stora och de små partierna.

I arvodesberedningen reserverade sig socialdemokraterna och sverigedemokraterna på olika punkter. När ärendet togs upp i kommunstyrelsen visade sig oenigheten än större. För nu kom moderaterna plötsligt med nya yrkanden. Nyblivna kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) och Patrik Holmberg (c) ansåg att partier som sitter som kommunal- och oppositionsråd inte ska ha rätt till gruppledararvode. Ulf Bingsgård ansåg även att oppositionsrådet inte behöver tjänstebil. Men i båda de här fallen fick kommunalrådet och moderaterna ge vika. Det innebär att Ulf Bingsgård inte fick stöd av sina kolleger i alliansen.

– Anledningen till att moderaterna tog upp detta i kommunstyrelsen var att vår fullmäktigegrupp bett oss göra det. De övriga i alliansen menade att detta var behandlat i beredningen där alla var överens, säger Ulf Bingsgård.

Ledamöterna i kommunstyrelsen var dock överens om en sak - att det nya förmånssystemet måste följas upp i slutet av nästa år.

De ekonomiska förmånerna kommer nu att beslutas på nästa sammanträde i fullmäktige den 29 januari. Eller inte.

Stridigheterna i frågan rullar vidare.

Annons

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons