Annons

Politiker gjorde besök i skånska myllan

”Trakten här sprudlar av entreprenörer”. Det är riksdagsledamoten Johan Hultbergs (M) intryck efter att han tillsammans med åtta Alliansvänner från miljö- och jordbruksutskottet och besökte Söderslätt. Otto von Arnold (KD) på Jordberga bjöd in sina tidigare riksdagskollegor.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2013
Irene Oskarsson (KD), Åsa Coenraads (M), Anita Brodén (FP) och Bengt-Anders Johansson (M) besökte på torsdagen och fredagen Söderslätt och Jordberga Gård.
Irene Oskarsson (KD), Åsa Coenraads (M), Anita Brodén (FP) och Bengt-Anders Johansson (M) besökte på torsdagen och fredagen Söderslätt och Jordberga Gård.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– De ville komma ner och lära sig lite om lantbruk så jag bjöd hit dem det sista jag gjorde innan jag slutade. Det är lätt att man bara blir sittandes inomhus i riksdagen. Här har de till och med fått åka skördetröska, säger Otto von Arnold.

De nio ledamöterna fick bland annat en visning av Tullstorpsåprojektet, titta på Jordberga Gårds storskaliga lantbruk, besöka biogasanläggningen i Jordberga och prova vin på Hällåkra.

Annons

– Jag är jätteimponerad av biogasanläggningen. Jag tycker att det sätter Trelleborg på kartan i energisammanhang, säger Staffan Danielsson, gruppledare för Centerpartiet.

Johan Hultberg tyckte att Tullstorpsåprojektet, där man arbetar med att återskapa en slingrande åfåra tillsammans med våtmarker, var ett utmärkt exempel på ett miljöarbete där initiativet kommer från lantbrukarhåll. Inte från stat eller kommun.

– Jag hoppas att det är något som kan inspirera till liknande projekt på andra platser. Det finns många exempel på där länsstyrelsen eller en kommun gått in och försökt att styra men missat att få med sig de berörda, säger han.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons