Annons

Politiker fuskade med sjukpenning

Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2006

En fullmäktige-kandidat i Sydskåne misstänks av försäkringskassan för bedrägeri på 80 000 kronor. Mannen nekar till anklagelsen.

– Vi ser allvarligt på det inträffade och ska polisanmäla det här. Först ska vi justera några saker i vår utredning innan det hamnar i polisens händer, säger Bengt-Olle Andersson, som är ansvarig för kontrollverksamheten på försäkringskassan i Skåne.

Annons

Politikern förnekar bestämt att han ska ha fuskat. Till Allehanda säger han:

– Jag ska begära överprövning hos försäkringskassan. Jag hade rätt till ersättning. Jag var utbränd och tog ut halv lön medan jag fick ersättning från försäkringskassan, säger mannen.

Fullmäktige

Han har tidigare suttit

i kommunfullmäktige i en sydskånsk kommun.

Nu inför höstens val kandiderar han till fullmäktigeförsamlingen

i samma kommun.

När Allehanda tar del av årsredovisningen för mannens bolag syns inga spår av sjukskrivning för den aktuella perioden då han fick ersättning.

Däremot tog han ut

18 000 kronor mer i lönekostnader än föregående år.

Annons

Arbetade heltid

En tjänsteman, som arbetade i samma lokal som 40-åringen, uppger att han arbetade heltid – samtidigt som han fick ersättning från försäkringskassan.

Pengarna från myndigheten betalades ut vid flera tillfällen, mellan november 2004 fram till början av juli förra sommaren.

– Jag blev omtumlad när det uppdagades. Det var när det skulle lämnas in enredovisning som det stod klart att han fuskat. Han var inte sjukskriven

i den omfattning som han uppgett till försäkringskassan. Han var sjuk enstaka dagar, då han hade skadat sig, men i stort sett arbetade han heltid under den här perioden, bekräftar den tidigare arbetskamraten.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons