Annons

Politiker behöver inte följa nätpolicy

Någon policy för hur politiker i Trelleborg ska agera inom sociala medier finns inte.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2012
Under torsdagskvällen gav kommunalråd Ulf Bingsgård (M) tips på nya slogans till Malmö stad. ”Skjut inget på morgondagen, skjut idag”. Inläggen på Twitter och Facebook har fått politiker i Malmö att rasa.Foto: Albin Brönmark

Däremot har de kommunanställda riktlinjer att följa. Oppositionsråd Catherine Persson (S) efterlyser etisk vägledning för förtroendevalda.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) skrev i förra veckan skämtsamt om våldsdåden i Malmö på Twitter och Facebook. Någon policy för hur politiker ska agera på nätet finns inte.

Annons

Hösten 2010 skrevs ett policydokument för hur anställda på Trelleborgs kommun ska bete sig inom sociala medier. Det handlar mest om hur man ska agera när man öppnar ett konto i kommunens namn. Till exempel när en kommunal verksamhet startar en sida på Facebook. Hur de anställda själva ska agera på Facebook och Twitter finns det inga direkta riktlinjer för. Och framförallt finns det ingen policy för hur politiker ska uttrycka sig inom sociala medier.

– Nej, riktlinjerna gäller endast de anställda, säger Susanne Nilsson, infomaker på Trelleborgs kommun.

Varför gäller det inte politikerna?

– De är inte vårt ansvar eftersom de inte direkt är anställda. De har arvoden och det är något annat, säger hon.

I Malmö stad har man jobbat mycket med olika riktlinjer och policydokument. Men även där vänder man sig till de anställda på kommunen, inte politikerna.

– Politikernas agerande lägger vi oss inte i. Visserligen har vi goda kontakter med politikerna. Men vi går inte in och petar i vad de gör. Det får de stå för själva, eller partiet de företräder, säger Helen Persson, kommunikationsstrateg på Malmö stad.

Hon tycker det är positivt att många skånska politiker är ute på sociala medier och möter sina väljare direkt. Även om det kan vara riskabelt ibland när man ska navigera mellan det privata och offentliga.

– Ibland går det snett. Man måste ju vara försiktig.

Malmö stad utbildar sina chefer i hur man förhåller sig på sociala medier. Det handlar både om att hålla en god ton och att kunna skilja på sin offentliga roll och privata. Vilket inte alltid är det lättaste.

– En lärare bör till exempel inte vara vän med föräldrar eller elever. Man får inte glömma att de står i beroendeställning till en. Jag brukar råda dem att istället starta en sida för sin klass. Det är ett bra sätt att skilja rollerna åt, säger Helen Persson.

Annons

Trelleborgs oppositionsråd Catherine Persson (S) efterlyser nu en etisk vägledning för förtroendevalda. Hon hänvisar till ett medborgarförslag som Ben Benrabah (S), ersättare i kommunfullmäktige, har skrivit.

– Den tar upp hur man ska behandla varandra i fullmäktige. Men vägledningen bör nog också användas när man skriver insändare och inlägg. Annars är det gott omdöme som gäller. Har man ett tyngre politiskt uppdrag så företräder man även kommunen, säger hon.

Karin Ohlsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons