Annons

Politiker backar om avloppsfråga

Ulf Bingsgård (M) hamnade i skymundan när han bjöd in till pubkväll i går. I stället var det hans gäst, tekniska nämndens ordförande, Eric Samuelson (M) som fick det hett om öronen.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2013
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) hamnade i skymundan på sin egen pubkväll. En majoritet av medborgarna ville i stället diskutera kommunalt avlopp med kvällens gäst, tekniska nämndens ordförande, Eric Samuelson (M).
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) hamnade i skymundan på sin egen pubkväll. En majoritet av medborgarna ville i stället diskutera kommunalt avlopp med kvällens gäst, tekniska nämndens ordförande, Eric Samuelson (M).Foto: Foto: Sara Johari

När Eric Samuelson tackade ja till att delta vid en av Ulf Bingsgårds pubkvällar väntade han sig förmodligen inte ett 30-tal personer som alla vill ha svar på samma fråga: Varför måste vi betala särtaxa för att ansluta oss till det kommunala avloppsnätet?

Men så blev det. Bakgrunden är att boende i Fröjdenborg och Långskiftet nyligen uppmanats att välja: antingen ordnar de med avlopp själva eller så gör kommunen det, mot att fastighetsägarna betalar en särtaxa utöver de cirka 65 000 kronor som anslutningsavgiften ligger på. I vissa fall kan det bli så dyrt som 120 000 kronor. Eventuellt kan särtaxan täckas med skattepengar, men för det krävs ett beslut i kommunfullmäktige.

Annons

– Det är märkligt att vi måste ta ett beslut redan innan fullmäktige har bestämt om det blir särtaxa eller inte, säger Björn-Erik Öberg.

Efter bara några minuters diskussion fick Eric Samuelson lämna sitt ölglas på bordet och ställa sig upp mitt i rummet. Alla ville höra vad han hade att säga.

– Vi ska ta upp frågan på nytt i nämnden om fjorton dagar. Innan dess vill vi få in era svar. Är det inte tillräckligt många som är intresserade lägger vi ner ärendet, säger han.

En handuppräckning visade att alla är intresserade. Men ingen vill skriva under med risken att då förbinda sig att betala särtaxan längre fram. Det var Ulf Bingsgård som först öppnade för möjligheten att fastighetsägarna kan strunta i att fylla i den enkät de fått hemskickad.

– Om ni inte har bråttom, behöver inte vi heller ha bråttom. Jag tror att vi kan titta över detta och se vilka alternativ vi har. Jag litar på er när ni säger att nästan alla berörda är här i dag, säger han.

När Eric Samuelson hade lovat att informera tjänstemännen om vad som sagts begav sig nästan alla medborgare hem till Fröjdenborg och Långskiftet. Kvar blev de som hade andra frågor till de två politikerna. För Ulf Bingsgård var det säkert en mer bekant situation.

– I snitt brukar det komma åtta-tio personer. Normalt sett har kvällarna formen av ett enklare samtal, inte ett föredrag, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons