Annons

Politiker backade om att centralisera matlagning

Trelleborg • Publicerad 16 juni 2008

De mindre köken ute på de särskilda boendena i kommunen får fortsätta att laga sin egen mat. Det har politikerna i vård- och omsorgsnämnden bestämt.

I maj var förslaget att ta bort flera av de små köken uppe till behandling i vård- och omsorgsnämnden. Det gick då tillbaka till socialförvaltningen för vidare utredning. Fyra alternativ fanns på förslag på hur matlagningen skulle organiseras. Från att alla måltider lagas på Akka och Gröningen till att de även tillagas på Smygehem, Alstadhemmet och Åldermannen.

Annons

Genom att koncentrera matlagningen till ett fåtal större kök kunde man enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Per Grönlund (spi), komma tillrätta med problemet att en del av de mindre köken inte uppfyller kraven som ställs i livsmedelslagen. Vård- och omsorgsnämnden skulle även kunna få ner sina kostnader för matlagningen.

Men när ärendet kom tillbaka till vård- och omsorgsnämnden blev det aldrig något beslut.

Förslaget att samla tillagningen till ett fåtal kök lyftes helt enkelt ut ur beslutet.

– Vi tog inte ställning till det utan forsätter som i dag tillsvidare, säger Per Grönlund.

Tillagningsköken har en kapacitet i dag på 950 portioner men behöver egentligen bara 400 portioner.

Vad som händer med matlagningen framöver är det ingen som vet.

– Vi är inte säkra på den här frågan och vill att förvaltningen utreder mer, säger Per Grönlund.

Men något sådant uppdrag delade nämnden inte ut.

Det enda politikerna tog ställning till var att göra i ordning så kallade våningskök så att de blir godkända mottagningskök.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons