Annons

Martin Falkenby: Politik med drag under galoscherna är farlig politik

Dragqueens som läser sagor för barn skulle stoppas den här gången. Vad är nästa steg? Kanske något som just du uppskattar.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 17 december 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby, chefredaktör
Martin Falkenby, chefredaktörFoto: Tomas Nyberg

Så blev ännu en nyhet i Trelleborgs Allehanda en nyhet på riksnivå. Debatten om ”armlängds avstånd” mellan politiken och kulturen debatterades i både radions Studio ett och SVT:s Aktuellt och hamnade på nyhetsplats och debattsidor hos Dagens Nyheter och Aftonbladet.

På Drag Story Hour har fantasin och sagan inga normer eller gränser. Med Lady Busty och Miss Shameless får du uppleva en sagostund där världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är.

Annons

Så marknadsfördes evenemanget av Trelleborgs bibliotek. Två tillfällen skulle det bli under sportlovet, en sagostund för två- till fyraåringar och en för fyra- till sjuåringar.

Men icke sa Nicke, eller snarare Magnus Isgren (SD), vår kommande ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Efter vår publicering framkom massiv kritik bland annat från kulturminister Parisa Liljestrand (M) som menade att politiker ska hålla fingrar och armar borta från den kulturella syltburken. Kultur- och fritidsnämnden upphävde stoppet bara någon dag senare och förklarade att både Lady Busty och Miss Shameless är välkomna att läsa sagor för barn.

Smaken är som baken. Alla gillar inte buskis eller tradjazz eller operett eller mimare heller. Den som gillar kulturformen konsumerar den. Marknaden styrs av efterfrågan och uppenbarligen har sagoläsande dragqueens en publik.

Det enda farliga här är om politikerna ska bestämma vad som är lämpligt och inte. Ska de likt en tomtefar i tomtarnas verkstad sätta ett fett OK i rumpan och klarmarkera varje evenemang?

Trelleborg comedy club tar sig en gång i månaden in på biblioteket och bjuder på humorkväll. Ska komikerna skicka in manus till politikerna som ska avgöra om innehållet är lämpligt? Och stand up-scenen bjuder i sin form på spontanitet och stundens ingivelse och inte minst är publiken delaktig. Nej, det kan nog fladdra ett och annat olämpligt ord inom bibliotekets väggar – bäst att stoppa humorkvällarna. Och vilka böcker är det som biblioteket lånar ut egentligen? Texter kan ju vara direkt skadliga att konsumera, särskilt om de läses högt av en sminkad man med paljettklänning.

De tjänstemän som från början tyckt att idén med sagostunden var bra förvandlades till nickedockor. Vem är villig att ta sig an ett uppdrag i kulturens namn om man är iförd en politisk tvångströja?

Men framför allt, varför står inte tjänstemännen upp för sin sak? Här måste larmklockorna ringa hos kommundirektören som får skicka sina underordnade till skolbänken. De har att läsa på, göra läxan och omsätta sina kunskaper i praktiken. Samtidigt spelar kunskap ingen roll om man saknar det viktigaste redskapet: en ryggrad.

För tjänstemännen lär bli ansatta för fler försök från politiker även framöver. Dragqueenartister har till exempel hamnat under politikernas galoscher på andra håll i landet.

Annons

Drag under galoscherna är en farlig politik. Vad hamnar under klackarna nästa gång? Se upp, det kan nämligen bli något som du uppskattar, men som en politiker sätter stopp för.

Aktuellt

Veckans

Gåva

I veckan fick jag möjlighet att överräcka en check på 20 000 kronor till diakonin i Trelleborgs församling. De senaste åren har vi valt att stötta deras insamling som bland annat innebär att även barn som lever i fattiga hushåll kan få en julklapp eller två. Det är pengar som vi tidigare lagt på att ge en julgåva till våra kunder och kontakter.

Bild

TFF presenterade sin nya herrlagstränare med buller och bång. Nåja, de skickade ut ett pressmeddelande med en nytagen bild på Per-Ola Ljung. Av bilden att döma ser han inte ut att njuta av uppdraget. Snarare ser det ut som en supporter som inte sett sitt lag vinna på 50 matcher. Men det är klart, det är viktigare att vara glad efter nästa säsong.

Trend

Den här hösten har djur som lever i någon typ av fångenskap i våra djurparker haft en tendens att rymma. Nu senast schimpanser i Gävle och tidigare har även en orm och två ugglor tagit sig ut ur sin boning på Skansen. Men hur de omkring 1 000 tropiska fiskarna på ett hotell i Berlin tänkte överleva när de sprängde akvarieväggen och en miljon liter vatten rann ut är svårt att förstå.

Annons
Annons
Annons
Annons