Annons

Polismannen får tillbaka sitt arbete

Polismannen som bloggade olämpligt om sitt arbete och därför avskedades får tillbaka sitt arbete. Han får dessutom 125 000 kronor i skadestånd.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2011
Foto: HENRIK MONTGOMERY

På onsdagseftermiddagen kom beslutet från Arbetsdomstolen: det var fel att avskeda mannen, han ska ersättas för den inkomst han förlorat medan han varit utan sitt jobb och han får 125 000 kronor i skadestånd.

Enligt domstolen använde polismannen sin yttrandefrihet när han bloggade om polisens arbete på sin fritid.

Annons

– Jag tycker att yttrandefriheten får väga alltför tungt. Jag hävdar fortfarande att det sätt han skrev på är så allvarligt att han inte borde arbeta som polis, men nu får vi foga oss i detta, säger Mårten Unbeck, chefsjurist på Polismyndigheten i Skåne.

Han säger att polisen nu ska ta kontakt med mannen och diskutera vilka arbetsuppgifter han ska i framtiden.

– Vårt förtroende för honom är skadat, och hans för oss men om han vill komma tillbaka så får han ju det. Vi kommer inte att pröva om vi har rätt att avskeda honom.

Kommer han att kunna arbeta i yttre tjänst?

– Det återstår att se, det är inte självklart.

Mårten Unbeck menar att det inte bara är förtroendet inom polisen som är skadat. Även allmänhetens förtroende för polisen har påverkats av bloggandet.

– Det är klart att det har skadat och det tar långt tid att bygga upp ett förtroende igen, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons