Annons

Polishundarna som hittade Kim Wall får pris

Priset ”Årets polishund” går till Ben, Cross och Ace. De tre hundarna nosade fram Kim Walls kvarlevor i vattnet under sommaren 2017 och stod för en avgörande insats i sökarbetet.
– Helt underbart, jag ska skicka leverpastej till dem, säger Ingrid Wall.
Trelleborg • Publicerad 1 november 2018 • Uppdaterad 2 november 2018
Ace, årets polishund, och förare Lars-Göran Eriksson.
Ace, årets polishund, och förare Lars-Göran Eriksson.Foto: Peter Nordahl/privat

I sökandet efter Kim Wall i Öresund förra året spelade tre svenska kriminalsökhundar en stor roll. Dansk polis ledde arbetet men hade själva inga hundar att ta hjälp av, därför frågade de svensk polis. Under totalt tio dagar var hundarna Ben, Cross och Ace ute på Öresund.

– Sökarbetet skedde mitt ute på öppet hav i små öppna båtar och vissa dagar kunde vi inte gå ut på grund av hög sjö och dåligt väder, berättar hundförare Lars-Göran Eriksson i ett pressmeddelande från Svenska kennelklubben.

Polishunden Ben,
Polishunden Ben,Foto: Linus Eriksson/Privat
Annons

Hundarna markerade och dykare sökte. Men först hittade man ingenting. En oceanolog tillfrågades då och nya bedömningar av hur dofterna fördes i vattnet gjordes. Då gjorde man fynd, 800 meter från de platser som hundarna markerat på.

Enligt Svenska kennelklubben innebar sökandet hårda arbetsdagar för hundarna. De blev blöta och nedkylda av vågstänk och regn.

Polishunden Cross.
Polishunden Cross.Foto: Philippe Rendu

– Vi är vana vid att söka i mindre sjöar utan vare sig strömmar eller större vågor, säger Lars-Göran Eriksson i pressmeddelandet.

För dessa insatser tilldelas Ben, Cross och Ace utmärkelsen ”Årets polishund 2018”.

När Ingrid Wall nås av nyheten är hon i London för sin medverkan i tv-programmet ”Skavlan”. Under en föreläsning på Trelleborgs bibliotek tidigare i höst sa hon att när hon väl hittar de polishundar som nosade fram hennes dotter ska hon skicka leverpastej till dem.

– Ja, det står jag fast vid. Jag tycker detta är helt underbart att höra. Det glädjer oss väldigt mycket. Vi vet att hundarna och deras ägare hade en avgörande betydelse i sökandet. De gav sig inte innan de hittade alla kroppsdelar, de var väldigt bestämda i sin uppfattning. All heder och ära till dem, säger hon.

Nu vill hon hitta deras adresser för att kunna skicka leverpastej.

– Ja, det ska vi göra. Vi är ju själva hundägare och vet vilka fantastiska djur de är. Jag är glad å deras vägnar.

Sofia BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons