Annons

Poliser känner oro för kontakt med psyksjuka

Av Sveriges poliser känner sig 75 procent dåligt förberedda och oroliga inför handräckningar av psykiskt sjuka. "Det är tragiskt att nästan samma dag som vi skulle presentera den här undersökningen så inträffar den här händelsen".
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2009

Det säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen om dödsskjutningen i Böste. Oron beror enligt poliserna själva på att de inte har tillräckligt med information om personen i fråga.

Jan Karlsen hade velat att psykiatrin hade haft skyldighet att rapportera relevanta uppgifter om hälsotillstånd och permissioner för patienter som är föremål för polisingripande. Och möjlighet att göra mer omfattande sökningar i belastnings-, vapen- och misstankeregistret. Dessutom vill förbundet införa obligatorisk vidareutbildning i bemötande av psykiskt sjuka.

Annons

I juni 2007 sköts en polis i Nyköping till döds under handräckning av en psykisk sjuk person.

- Det är inte är speciellt mycket som förändrats sedan vi framförde kritik efter händelsen i Nyköping, säger Jan Karlsen med hänvisning till den undersökning som gjordes då.

Han tycker att lagstiftningsprocessen går trögt. Anki Sandberg, samordnare i nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH), tycker att delar av Polisförbundets förslag på åtgärder är bra.

- En checklista med tydliga riktlinjer om vad de ska tänka på vore bra. Men förslaget om registren måste man titta närmare på. Det pågår redan omfattande registrering av psykiskt sjuka och vi tycker inte att det är något som borde öka, säger hon.

Anki Sandberg menar dessutom att psykiatrin borde konsulteras innan ett ingripande med en psykiskt sjuk person.

Inom NSPH diskuteras problematiken med dåligt förberedda poliser till och från.

- Jag tycker att det är märkligt att polisen inte tydligt beklagar det inträffade i Böste. Det måste vara ett misslyckande när en person blir dödad vid ett ingripande, säger Anki Sandberg. Från Polisförbundets håll är man också bekymrad över hur många handräckningsärenden går till.

- I en handräckning där våldsinslaget kan bli en påverkan ska polisen handräcka detta. Men det får inte bli slentrian - att kommuner och landsting gör det väldigt enkelt för sig och direkt lyfter luren till polisen.

Anki Sandberg ser vinster med att polismyndigheterna, Polisförbundet och NSPH samarbetar.

- Jag tror absolut att vi skulle kunna få till ett samarbete om vi satte oss ner.

Fanny Johansson och Niclas Sörenson
Fanny Johansson Niclas Sörenson Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons