Annons

Polisens kriterier för gäng

Enligt polisen i Trelleborg är det den hierarki som finns mellan vissa ungdomar i staden som gör att man menar att det handlar om gängbildningar. En handfull personer pekas ut som ledare. Andra ungdomar tycks se upp till dessa och följer i deras fotspår.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2004

Ett antal av de som utpekas som ledare bor dessutom, enligt närpolischef Björn Schäfer, på Fagerängen. - Det kriminella gänget fungerar som förebilder för de yngre, säger Björn Schäfer. Polisen menar också att gängledarna har särskilda signalsystem med speciella jackor, märken och pannband. - De består av ett kriminellt nätverk och uppfyller kriterier för att utgöra gäng, säger Björn Schäfer. Han menar att utvecklingen bland ungdomarna måste brytas nu och att det under senare delen av förra året har varit en tendens att det begåtts allt fler brott på just Fagerängen, bland annat lägenhetsinbrott. - Fagerängen är det starkaste fästet för kriminellt belastade ungdomar i Trelleborg. Problembilden är tydligast här. Men det handlar inte om hela Fagerängen utan främst om den del som tillhör Trelleborgshems fastighetsbestånd, säger Björn Schäfer. De kriminella ungdomarna misstänks också ligga bakom en stor del av alla brott i Trelleborg. - Om man ser vilka brott som man misstänker att de ligger bakom under de senaste 18-20 månaderna och räknar med att det är omkring tio procent av vad de verkligen har gjort så kan man räkna med att står för minst 1 000 av de 4 000 brotten i Trelleborg. Dessutom hävdar Björn Schäfer att mörkertalet när det gäller brott som inte anmäls ökar. - Man vågar inte anmäla. Folk är obenägna att vittna om gängen ligger bakom brotten, säger han. Att just Fagerängen har pekats ut som ett mycket brottsbelastat bostadsområde menar Björn Schäfer är efter att polisen gjort en samlad bild av dels länskriminalens uppgifter om kriminella ungdomsgäng i Skåne och dels den lokala polisens egna iakttagelser.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons