Polisen ville inte ta emot anmälan

I tisdags bröt sig någon in i Arja Inkinens lägenhet på Nygatan. En granne kom hem och upptäckte att hennes dörr var uppbruten. En annan granne tillkallade polisen som kom dit och konstaterade att det varit inbrott.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG När Arja Inkinen och hennes särbo senare kom hem försökte de ringa polisen för att anmäla vad som stals, men ingen ville ta emot anmälan. - Vi ringde till polisen i Trelleborg men kom till Malmö och där sade de att de inte hade med det att göra och att vi skulle ringa till Trelleborg dagen efter i stället, säger Lars Hård, Arja Inkinens särbo. Dagen efter ringde de återigen till polisen för att göra anmälan men blev runtkopplade till Helsingborg och Ystad. - I Ystad var det inget svar trots att jag satt och väntade i en halvtimme, fortsätter Lars Hård. Inte förrän vid 15-tiden på onsdagen kom de i kontakt med en polis som kunde ta emot deras anmälan. - Det är just det att man inte får kontakt med polisen som är fruktansvärt, menar Lars Hård. De förstår att deras ärende inte var direkt akut men menar att inom en timme borde man få hjälp. - Och så ska jag inte hamna i Helsingborg om jag ringer till polisen i Trelleborg, säger Lars Hård. Vid inbrottet blev Arja Inkinen bland annat av med flera smycken. Bland annat hennes föräldrars vigselringar och en förlovningsring, saker som inte går att ersätta. Dessutom försvann en större summa pengar som Arja Inkinen hade sparat ihop. - Jag har gråtit hela natten, säger hon. Pengarna skulle vi ha när jag fyller 50 år för att göra en resa. Smyckena går aldrig att ersätta. Synen som mötte henne när hon kom hem till lägenheten på tisdagskvällen beskriver hon som fruktansvärd. - Det såg hemskt ut. De hade visserligen inte förstört något men alla lådor var vända upp och ner. Men det var inte nog med att det försvann en massa saker. Ytterdörren blev helt förstörd liksom det niotillhållarlås som satt i och försäkringsbolaget vill inte ersätta varken dörren eller låset. - De säger att jag skulle ha haft en tilläggsförsäkring för att de skulle ersätta den. Men det har jag inte fått veta något om, säger Arja Inkinen. Leif Mohlin är förundersökningsledare på polisen i Trelleborg och han vet inte varför det tog så lång tid för Arja Inkinen att göra sin anmälan. - Något har uppenbarligen gått snett. Jag kan tänka mig att det har varit någon missuppfattning. Det är bara att beklaga. Om man bor i Trelleborg så är man välkommen hit och göra anmälan när receptionen är öppen om man inte kommer fram på telefon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.