Polisen vill stoppa streetracing med fartgupp

Trelleborgspolisen vill stoppa streetracing genom att sätta upp fartgupp på Hedvägen. Förslaget har kommit upp efter händelsen i måndags, då ett hundratal streetracare samlats på Hedvägens förlängning i helgen. Vägen är i dag ypperlig för streetracing; lång, rak, bred och belägen på avskild plats.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2003

Närpolischef Björn Schäfer kommer inom kort att kontakta kommunen för att diskutera möjligheterna för eventuella farthinder. Men då lär han bli besviken. På gatukontoret är man nämligen inte alls intresserad av farthinder på Hedvägen. Leden är en länk till E6:an och guppen skulle innebära stora problem för den tunga trafiken som kör där dagligen. - Normalt bygger vi inte farthinder på kommunikationsleder mellan två punkter och på Hedvägen går all tung trafik till bland annat Pergo. Det skulle inte funka med gupp för lastbilarna, säger Uno Svensson, ingenjör på gatukontoret. - För att hindra streetracarna krävs troligen ett fartgupp var sjuttiofemte meter, vilket skulle innebära en massa gupp, säger han. Enligt Uno Svensson kommer den tunga trafiken dessutom att öka i framtiden, när området byggs ut med fler industrier. Att stänga av gatan vissa tider eller bygga andra typer av farthinder, kurvor och dylikt, tror han inte heller nämnvärt på. - Det har man försökt i andra kommuner, men då flyttar man ju bara problemet någon annanstans. Och streetracarna verkar ju inte hindras av förbudsskyltar. Uno Svensson föreslår andra lösningar på problemet. - Jag tycker att polisen ska hänvisa streetracarna till Sturup raceway. Där finns en laglig bana att köra på, och den ska dessutom byggas ut. Han tycker att polisen även borde prata med deltagarna och få dem att förstå hur farligt det är det dom håller på med. - Jag ryser i kroppen när jag tänker på vad som händer om de kör av vägen, när hundratals människor står samlade som i det här fallet. Några andra åtgärder har kommunen inte planerat i nuläget. - Jag ser det här som ett ordningsproblem som polisen får ta hand om, säger Uno Svensson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.