Annons

Polisen varnar för hasch bland unga

Polisen har ringat in ett tiotal ungdomar i Höllviken och Trelleborg misstänkta för användning och försäljning av hasch. Man befarar att haschrökningen bland unga är utbredd på orterna. Nu vill polisen att omgivningen blir uppmärksam.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2009

Några månaders spaning och underrättelseverksamhet i Höllviken och Trelleborg har resulterat i ett 30-tal brottsmisstankar och ett tiotal misstänkta, varav mer än en ska vara försäljare av narkotika. Framförallt handlar det om ungdomar på Näset, och cannabis - hasch.

– Vi tror att vi bara skrapar på ytan, säger biträdande närpolischef Mats Hammar.

Annons

Majoriteten av de misstänkta är inte kända av polisen sedan tidigare.

– De är ostraffade och kommer från hyfsade förhållanden med välutbildade föräldrar. Det gör att vi undrar hur utbrett det egentligen är, säger Mats Hammar.

Det handlar om ungdomar i 18-20-årsåldern, företrädesvis män. Polisen ser allvarligt på narkotikaanvändningen, inte bara för att den i sig är ett lagbrott, utan för att stölder och annan kriminalitet ofta kommer i kölvattnet. Polisen misstänker att skadegörelse på Näsets stränder kan kopplas samman med alkohol- och narkotikaanvändning.

Utredningarna inte är klara men snart är det aktuellt att knyta ihop säcken i polisarbetet. Polisen tror att de flesta misstänkta kommer att lagföras.

– Det finns en brottsförebyggande del i det också och den fixar vi inte på egen hand. Man kan inte lagföra alla personer.

Narkotikaanvändningen är inte kopplad till någon skola eller särskild plats på orterna. Mats Hammar hoppas nå ut till ungdomarnas föräldrar.

– Många tänker kanske att "om jag röker lite hasch så är jag ingen missbrukare för det". Men även om narkotikatrappan inte ser ut som förr så är hasch en fullt möjlig inkörsport till andra droger, säger Mats Hammar.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons