Annons

Polisen varnar för ficktjuvar

Nu är det högsäsong för ficktjuvarna igen. Fem fickstölder har anmälts till polisen bara under senaste veckan. Framför allt äldre människor råkar illa ut.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2003

- Varje sommar är det samma sak, säger närpolischefen Björn Schäfer som avråder folk från att bära plånboken i handväskan eller i bakfickan på allmänna platser. Stölderna sker där det är mycket folk. Domus, Maxi, AG:s och flera butiker på Valen har alla fått besök av ficktjuvar den senaste veckan. På Valens apotek har två stölder inträffat. En i förra veckan som Allehanda redan skrivit om, och en i lördags, då en 79-årig man blev av med sin plånbok som innehöll 2 700 kronor. Mannen bevarade plånboken i sin byxficka. I lördags blev också en kvinna i 80-årsåldern av med ID-kort och 1 600 kronor när hennes plånbok stals ur handväskan då hon handlade på AG:s. Och i fredags förmiddag drabbades en 75-årig dam som hade en plånbok med kontokort, ID-kort och 900 kronor i kontanter i sin handväska inne på Maxi. I två fall har polisen fått tips på eventuella misstänkta. - På apoteket fanns två unga tjejer i närheten när stölden begicks och på Domus försvann plånboken i samband med att två män frågade brottsoffret om priset på några varor, säger Björn Schäfer. Polisen ser allvarligt på ficktjuvsstölderna som alla får rubriceringen grov stöld och kan leda till fängelse. Många av stölderna hade kunnat undvikas genom utbildning i brottsförebyggande åtgärder, tror Björn Schäfer. - De som tänker till klarar sig oftast från ficktjuvar. Vi har allvarligt funderat på att utbilda vissa grupper, säger han. Råden är att inte förvara plånbok i handväska eller byxficka. Att i stället ha en ficka med kontanter hängande runt midjan eller halsen under skjortan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons