Polisen: "Undvik småaktiga böter"

Parkeringsvakterna bör inte ge böter när bilisterna sitter i bilen. Det skriver polisen i ett brev till tekniska förvaltningen. Men förvaltningen förnekar att lappning på det sättet förekommer.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2011
Lappar parkeringsvakter bilar fast föraren sitter i bilen? Ja, säger folk som hört av sig till polisen. Nej, säger Trelleborgs kommun.
Lappar parkeringsvakter bilar fast föraren sitter i bilen? Ja, säger folk som hört av sig till polisen. Nej, säger Trelleborgs kommun.Foto: 

– Så går det inte till, säger trafiktekniker Greger Persson.

I mitten av oktober skickade biträdande närpolischefen Mats Hammar ett brev till tekniska förvaltningen. I brevet skriver Mats Hammar att polisen fått in flera klagomål från bilister som menar att de bötfällts av kommunens parkeringsvakter fast de suttit i bilen. Hammar menar att det inte bör gå till så, och att p-vakterna istället ska upplysa förarna om att bilen är felparkerad och inte omedelbart utfärda parkeringsanmärkning, "särskilt om förseelsen är av mindre allvarligt slag".

I brevet gör Mats Hammar också en jämförelse med polisen, som inte ska rapportera på ett sätt som upplevs som småaktigt, och menar att det är rimligt att parkeringsvakterna har ett liknande förhållningssätt till trafikanterna.

Skrivningarna har fått Greger Persson att reagera. Han har tillsammans med gatuchefen Mats Lawesson i ett brev svarat att p-vakterna inte utfärdar böter på ett småaktigt sätt.

– Målsättningen är i första hand att få bort en bil som står illa till, och om föraren sitter i bilen så blir det alltid en dialog på platsen först och främst, säger Greger Persson.

Att polisen fått ett antal bestridanden om att bilar lappats trots att föraren befunnit sig i den tror Greger Persson beror på att bilisterna inte är helt sanningsenliga när de kontaktar polisen.

– Det som händer när parkeringsvakten är ute vid bilen blir ofta en helt annan historia när man ska bestrida den hos polismyndigheten. Sanningen kommer inte alltid fram, säger han.

När Trelleborgs Allehanda kontaktar Mats Hammar vill han inte kommentera skrivelsen ytterligare.

– Det finns såklart en anledning till att jag skrivit brevet, men jag vill inte kommentera det mer. Det var tänkt som ett diskussionsunderlag till dem själva om hur man ska bemöta kunderna, säger han.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.