Annons

Polisen tar krafttag mot utlånade id-handlingar

Att gå på diskotek innan man är 18 eller 20 år kan många gånger vara ett problem. Det löser många yngre med att helt enkelt låna legitimationen från en något äldre kompis eller släkting. Men både att låna och att låna ut en legitimation för att kunna gå in på ett diskotek, köpa alkohol på Systembolaget eller tobak i en butik är olagligt.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2003

Under hösten och fram till nu har polisen i Trelleborg fått in ett 20-tal id- och körkort som beslagtagits på diskotek i Trelleborg efter att de använts av fel person. - Jag tror inte att alla är medvetna om att det är brottsligt att låna eller låna ut ett id-kort, säger kriminalkommissarie Michael Mattsson på Trelleborgspolisen. Tidigare har polisen sett mellan fingrarna och bara lämnat tillbaka korten till den rätta ägaren men nu tänker man föra en hårdare linje. - Vi måste försöka få stopp på det. Både den som använder och den som lånar ut ett ID-kort i syfte att använda det på till exempel Systembolaget eller ett dansställe gör sig skyldig till missbrukande av urkund. Det är ett brott som kan ge böter eller fängelse upp till sex månader, betonar Michael Mattsson. I fortsättningen kommer polisen att upprätta en anmälan och göra en utredning i alla de fall då man får in ett beslagtaget id-kort från exempelvis ett dansställe. Skulle ägaren till id-kortet hävda att denne blivit bestulen eller tappat kortet ska detta kunna bevisas genom polisanmälan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons