Annons

Polisen ser allvarligt på nattens bränder i Trelleborg

Natten till fredag brann ett flertal bilar i Trelleborg och polisen ser allvarligt på händelsen. ”Vi kommer att skärpa uppmärksamheten”, säger kommunpolisen.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2019
Till vänster: Fyra av de fem bilar som brann under natten till fredag. Till höger: Tillförordnad kommunpolis Jörgen Sjåstad, arkivbild.
Till vänster: Fyra av de fem bilar som brann under natten till fredag. Till höger: Tillförordnad kommunpolis Jörgen Sjåstad, arkivbild.Foto: Sara Johari, Sofia Bergström Nielsen

Bilbränderna i Trelleborg är de senaste i raden av ett flertal liknande händelser i Skåne. I Lund har upprepade bilbränder varit ett problem hela sommaren och natten till torsdag förstördes fyra bilar av en misstänkt anlagd brand i Malmö.

– Det är inte bra att det har brunnit i flera kommuner. Vi kommer att skärpa uppmärksamheten och tillsynen av parkeringsplatser, men i och med bilbränderna i Lund så var vi redan på tårna till viss del. Tyvärr är det ju så med brott att det är ingen som tänder på tändstickorna när vi är i närheten, säger Jörgen Sjåstad, tillförordnad kommunpolis för Trelleborg.

Annons

Ett flertal bilar började brinna på en parkering på Klövervallsgatan i Trelleborg natten till fredag. Flera polispatruller och en polishelikopter arbetade för att hitta och stoppa gärningsmännen. Samtidigt hanterades ett ärende i närheten gällande stökiga personer. Huruvida personerna hade någon koppling till branden är i nuläget dock oklart.

– Polisen är på plats och man gör kontroller på ett antal personer i grannskapet där, en del personer är kända av oss och en del inte, säger Jörgen Sjåstad.

Han kan inte uttala sig om vad som framkommit under utredningsarbetet.

– Det är troligt att det rör sig om en anlagd brand och vad som var syftet med det får utredningen visa. Den tekniska undersökningen kommer troligen att ta lite tid men man kan ju hoppas att någon som har sett någonting ger sig till känna, säger Jörgen Sjåstad.

Natten till torsdag brann det också i en bil på en uppfart på Danska vägen men Jörgen Sjåstad menar att det är svårt att säga om händelserna har något samband med varandra och hänvisar till den pågående utredningen. Men han är bekymrad över att ett flertal bilbränder inträffat i Skånes kommuner den senaste tiden.

– Det är inte bra när det får smittoeffekt och det är såklart hemskt tråkigt när det brinner på det här viset. Det är ju stora värden som går till spillo, säger Jörgen Sjåstad.

På fredagseftermiddagen berättar polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford att ingen sitter frihetsberövad i samband med bränderna för närvarande. Ett problem i utredningsarbetet är att det saknas vittnesmål.

– Man får gärna vara uppmärksam om man är ute på sin vanliga promenad och lägger märke till att något känns konstigt eller annorlunda jämfört med det normala. Det kan vara en cykel som står fel eller någon som beter sig udda. Då är det viktigt att berätta det för polisen, det kan vara av värde för oss, säger Ewa-Gun Westford.

Matilda BergqvistSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons