Annons

Polisen reagerar mot vapenkopior

– Med en sådan här riktad mot mig funderar jag inte på om den är riktig eller inte, säger Bo Göran Nilsson på Trelleborgspolisen och visar upp en exakt kopia av en M16 automatkarbin. Man riskerar att bli skjuten av polisen.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2008
På en meters avstånd går det inte att skilja en soft airgun, som Bo Göran Nilsson vid Trelleborgspolisen håller upp, från en riktig M16-karbin. Bild: Tomas Nyberg
På en meters avstånd går det inte att skilja en soft airgun, som Bo Göran Nilsson vid Trelleborgspolisen håller upp, från en riktig M16-karbin. Bild: Tomas NybergFoto: 

Någon hittade ett vapen i närheten av Falsterbo Golfklubb och lämnade in det i golfklubbens reception. Vapnet hämtades sedan till polisen i Trelleborg. Det visade sig vara en soft airgun som in i minsta detalj är identiskt med ett riktigt vapen.

- Föräldrar köper sådana här vapen till sina barn trots att det egentligen är 18-årsgräns för dem, säger Henrik Linbacker, också han polis i Trelleborg. Säljarna måste också vara mer aktiva med att kontrollera köparna. Man tar det här för ett riktigt vapen. Det är helt vansinnigt.

Annons

Utifrån sett går det inte att skilja vapnet från ett riktigt, skarpt, vapen. Till och med den riktiga kalibern är instansad i plåten, säkringen är identisk, man gör samma mantelrörelse. Det går till och med att skjuta automateld med eldriften.

- Någon råkade gå in på en mack i Malmö under en filminspelning och glömda att han hade vapnet med sig, berättar Bo Göran Nilsson. Larmet tog en stor del av resurserna i Malmö. Ungdomarna tänker sig inte för men vi vill att föräldrarna ska göra det.

För några år sedan höll en ung man i Stockholm på att bli skjuten av polisen. Han hoppade fram framför två fotpatrullerande poliser med en soft airgun. Båda poliserna drog sina vapen, beredda att skjuta.

- Det finns ingen anledning att tveka i sådana lägen, säger Henrik Linbacker.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons