Annons

Polisen kritisk mot säkerheten på lasarettet

Ett tiotal stölder på kort tid har fått polisen att ifrågasätta hur Trelleborgs lasarett egentligen skyddar sina anställda från att drabbas av brott.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2003

- Man måste vara mer vaksam, anser Trelleborgs närpolischef Björn Schäfer. Den senaste stölden inträffade i tisdags, vid lunchtid. Medan större delen av personalen var på lunch promenerade någon in på hudklinikens expedition, sökte igenom skrivbordslådorna och plockade åt sig en kassa på omkring 1 200 kronor. Lådan hade inget lås. - Så kan det inte se ut, kommenterar Björn Schäfer. Vi måste tydligen ta ett samtal med sjukhuset. Att obehöriga kommer in i väntrum och korridorer är inte mycket att göra åt, medger närpolischefen. Men stölder ur personalrum och expeditionsutrymmen måste gå att förebygga. - Visst, tjuvar är fräcka, medger han. Men det handlar också om bristande rutiner. Det är kanske lätt för mig att säga, sjukhuset är säkert en jäktig arbetsplats med mycket personal och människor i rörelse. Men man måste göra det lite svårare för tjuven än att bara gå in och hämta saker. Bo Andersson på lasarettets försörjningsenhet har ansvar för säkerhetsfrågorna, och han upplever kritiken som oförtjänt. - Vad gäller stölden av kassan på Hudkliniken vet jag inte om vi kunde ha gjort något. En dörr stod öppen och det var ett ögonblicks verk. - Jag uppmanar alla att låsa dörrar om de lämnar rummet en längre stund, men man måste ha en rimlig arbetsmiljö. Det är svårt att få all personal att låsa om sig alltid. Just nu arbetar man med säkerhetsinstallationer för sjukhusets nybyggda delar. Det är inte otänkbart att stölderna kan ha underlättats av ombyggnaden. Många hantverkare rör sig i huset och personalen har svårt att avgöra vilka som hör till.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons