Annons

Polisen: Få fall leder till fällande domar

Johan Sundkvist, förundersökningsledare på polisen i Trelleborg säger att ärenden där målsägande har blivit kränkt på nätet av en okänd person är ovanliga.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2013

–  Sådana ärenden som handlar om att målsäganden får dumheter skickade till sig från en okänd person förekommer, men det är inte vanligt. Det kan till exempel röra sig om hatbrev och hot där någon döljer sig bakom anonyma mejlkonton.

Är det brottsligt och straffbart?

Annons

–  Det berotr på omfattningen, men det kan röra sig om ofredande eller olaga förföljelse. Vi har haft några sådana fall, kanske något som lett till åtal men några fällande domar tror jag inte vi haft.

Varför är det så svårt?

–  Det beror på intensiteten, ärendets karaktär och om man kan ta reda på vem som står bakom. Det svåra är att bevisa vem som suttit vid datorn just när hotet skickats, problemet är när det inte går att styrka. Men har man skapat tusen konton så borde man hitta vem som ligger bakom.

Kan det här fallet betraktas som brottsligt?

–  Är det så som du berättat så låter det naturligtvis allvarligt. Men ibland får vi inte in fullständig information och vi gör vår bedömning efter det underlag vi har. Men man har alltid rätt att överklaga våra beslut till Åklagarmyndigheten.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons