Annons

Polischefen gillar stämningen i Trelleborg

– Snart har de 100 första dagarna gått, de som behövs för att man ska hinna sätta sin prägel på arbetsplatsen. Det säger Lars-Folke Piledahl som sedan årsskiftet är chef för polisområde Södra Skåne.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2011
Lars-Folke Piledahl utgår från Ystad och har inget eget rum i polishuset i Trelleborg. Men han trivs bra ändå. "Det finns något gammalt rykte om att det inte skulle vara så bra stämning i Trelleborg, men det stämmer inte längre", säger han.
Lars-Folke Piledahl utgår från Ystad och har inget eget rum i polishuset i Trelleborg. Men han trivs bra ändå. "Det finns något gammalt rykte om att det inte skulle vara så bra stämning i Trelleborg, men det stämmer inte längre", säger han.Foto: Tomas Nyberg

Han utgår från Ystad, där han också bor, men påstår att han ändå har hittat sin plats bland kollegorna i Trelleborg.

– Jag har blivit lite förtjust både i personalen och i polishuset här i Trelleborg, säger han och berättar att han precis åt lunch tillsammans med några av kollegerna.

Annons

– De pratade om ärenden hela lunchen. Det finns ett oerhört bra engagemang här.

Lars-Folke Piledahl kom in på Polishögskolan 1978, bara 20 år gammal. Efter examen blev han stationerad i Ystad, där han patrullerade i tio år. Sedan dess har han suttit på flera chefsposter inom polisen, men också jobbat som domare och åklagare. Ambitionen har hela tiden varit att komma tillbaka till polisområde Södra Skåne, och nu är han här – som chef för hela området.

En av hans hjärtefrågor är medborgarna.

– Vi är till för dem som lever och bor här. Därför är mitt absoluta fokus att vi ska sätta medborgarna i centrum och alltid ha ett bra uppträdande oavsett om det handlar om medborgare som har blivit utsatta för brott eller om de är misstänkta, säger Lars-Folke Piledahl.

Nu satsar han på att poliserna ska lösa ännu fler av de prioriterade brotten, våld i offentlig miljö, våld i nära relationer samt olika stölder och inbrott. När det gäller våld i offentlig miljö handlar det ofta om misshandel vid uteställen på helgerna. Här vill Lars-Folke Piledahl att det under hela 2011 ska vara fokus på tidig hantering.

– Vi har sett att de ärenden som delas ut först på måndag morgon har vi liten framgång i, medan vi lyckas bättre om vi håller förhör inom ett dygn. Det har vi sett resultatet av redan under årets första tre månader.

Förutom arbetsmoralen i Trelleborg gillar Lars-Folke Piledahl också polishusets utformning. De sparsmakat inredda förhörsrummen är avskilda från korridoren med tjänsterum. Här behöver ingen polis hålla förhör med misstänkta vid sitt eget skrivbord, vilket är fallet i många andra polishus.

– Det gör att man kan ha det lite trevligt på sitt rum, kanske med foton på familjen. Det är viktigt, tror jag.

Också stämningen mellan kollegorna är värd att lyfta fram, menar den nya chefen.

– Det finns något gammalt rykte om att det inte skulle vara så bra stämning i Trelleborg, men de senaste åren har det förändrats. Kanske för att vi har fått in en del nya unga poliser. Vi har en bra blandning av äldre och yngre samt män och kvinnor nu.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons