Annons

Polis vill lära mer om psyksjuka

Poliser upplever ofta obehag och osäkerhet inför uppdraget att ta hand om psykiskt sjuka. Nu kräver Polisförbundet bland annat bättre utbildning.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2009
En polispatrull sköt natten till måndagen ihjäl en svårt förvirrad man i ett hus i Böste öster om Trelleborg. Den 57-årige mannen hotade poliserna med en kniv när de anlände till stugan. Bild: Claes Nyberg
En polispatrull sköt natten till måndagen ihjäl en svårt förvirrad man i ett hus i Böste öster om Trelleborg. Den 57-årige mannen hotade poliserna med en kniv när de anlände till stugan. Bild: Claes NybergFoto: 

Förbundet har gjort en enkätundersökning som visar att tre av fyra poliser känner sig dåligt förberedda inför så kallade handräckningar, som innebär hämtning av psykiskt sjuka personer för tvångsvård. Årligen får polisen tusentals sådana uppdrag.

"Därför är det viktigt att polisernas oro tas på allvar", förklarar Polisförbundets ordförande Jan Karlsen i ett pressmeddelande.

Annons

Förbundet vill nu att poliserna får tillgång till olika register så att man i förväg kan ta reda på mer om den person som uppdraget gäller. Dessutom vill förbundet att omhändertagande av psykiskt sjuka blir ett moment som ägnas större uppmärksamhet vid såväl grund- som vidareutbildning av poliser.

Natten till måndagen sköts en psykiskt sjuk man ihjäl av polis utanför Trelleborg när han skulle omhändertas. År 2007 blev i stället en polis i Nyköping ihjälskjuten när en man skulle hämtas till vård.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons