Polis som sköt hade hoppats på förhandlare
Händelsen i Böste den 25-26 januari 2009 skulle ha varit ett omhändertagande enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård så som vid flera tidigare tillfällen. Den slutade med en dödsskjutning.
Insatsen har blivit ifrågasatt, både av anhöriga och från polishåll. Bland annat har frågan om förhandlare aktualiserats. I Skåne är förhandlarna knutna till piketstyrkan, men under insatsen i Böste användes de inte.
Nu framkommer att det inte bara är utomstående personer som är kritiska. I och med att polisens egen utredning om eventuella tjänstefel vid insatsen i Böste blev klar offentliggjordes även förhör med inblandade poliser. En av de förhörda är piketens gruppchef vid den aktuella händelsen. Han gick själv först in i bostaden och ledde samtidigt sina tre kollegor under insatsen. Men ramen för insatsen bestämdes av länsvakthavande befäl. I den ingick inte en förhandlingslösning för att få mannen att överlämna sig själv.
"Vid tidigare tillfälle hade förhandlare anlitats men ej haft någon framgång. Mannen hade helt avvisat polisens försök till dialog", står det i det arbetsrättsliga samtalet med länsvakthavande befäl från januari i år. Samma uppgift meddelade länsvakthavande befäl till yttre befälet i Böste drygt två timmar innan dödsskjutningen: "Inget normalläge där man ringer ut aktuell person – kommer aldrig att komma ut", står det i händelserapporten.
Gruppchefen fick den informationen, men hade en annan uppfattning. Det framförde han också på platsen, berättar han i samtalet med internutredaren:
"Det framkom senare att det vid tidigare tillfällen funnits förhandlare närvarande och det hade då inte varit framgångsrikt. Varje situation är dock unik och förhandlare borde enligt [gruppchefens] mening ha rekvirerats. [...] Detta speciellt då omhändertagandet rörde en misstänkt beväpnad person."
Men det var inte första gången som den 57-årige mannen uppgett att han hade tillgång till en revolver visar två protokoll från piketstyrkan:
* Vid en insats den 21 oktober 2008 var förhandlare tillkallad. Men det dröjde och eftersom mannen uppgett att han tagit tabletter beslutade polisen att yttre befäl själv skulle ringa mannen i väntan på förhandlare. När fastigheten höll på att säkras upp av polispatruller kom mannen självmant ut ur bostaden och omhändertogs av piketstyrkan. Inget vapen hittades.
* Några veckor innan dödsskjutningen, på eftermiddagen den 5 januari 2009, larmades SOS alarm återigen. Ambulans kom till platsen, men backade och kontaktade polis när de såg att mannen gick omkring med en stor kniv i handen. När piketstyrkans förhandlare försökte ringa in till mannen svarade han inte. Men mannen iakttogs en stund senare när han låg ner på golvet i köket och polisen kunde gå in i fastigheten och omhänderta honom. Inget vapen hittades.
I polisens system finns elva tillfällen med historik om mannen, och enligt förhör tog länsvakthavande befäl del av detta och skaffade sig information från olika håll. Hans beslut var att vänta tills mannen somnat för att sedan gå in och överrumpla honom.
Klockan 00.36, 23-24 minuter innan piketpoliserna öppnade den olåsta dörren till mannens bostad, får länsvakthavande befäl information från yttre befäl om att piketpolisen sett att "mannen satt och sov i någon soffa eller fåtölj". Med den informationen togs beslutet att gå in i bostaden.
I ett tidigt polisförhör med det yttre befälet framkommer att oavsett om mannen sov eller ej så skulle polisen söka närkontakt med honom. Att ringa in till mannen som polisen gjort tidigare, då han inte svarade, var inte aktuellt.
"Första grejen var att vi skulle överrumpla honom om han låg och sov. Andra grejen var att vi skulle gå upp på hans träaltan och öppna dörren och få en kontakt med honom. Så att det där med att ringa, det var ingenting alls. Nej.", säger yttre befälet i förhör en månad efter dödsskjutningen.
TA har bett att få en intervju med det länsvakthavande befälet för att få klarhet i motiven till hans beslut vid det aktuella tillfället. Han har tackat nej. Befälet anser att hans berättelse oundvikligen skulle innebära att han misskrediterar den skjutne mannen, vilket han inte tycker är professionellt.
Inte heller det yttre befälet har velat kommentera insatsen.