Polis som sköt hade hoppats på förhandlare

I januari 2009 gick två piketpoliser in i en bostad i Böste och sköt ihjäl en 57-årig man som kom emot dem med en kniv. Piketens gruppchef gick först och sköt två av tre skott. Han hade dessförinnan varit tveksam till insatsen, men hans önskan om att tillkalla förhandlare fick inte gehör hos länsvakthavande befäl.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2010
SE BILDSPELET FRÅN POLISENS INSATS. Den 25 januari 2009 ringde en 57-årig man med psykiska problem till polisen och hotade att skjuta poliser och ta sitt eget liv. På natten gick polisen in i bostaden för att omhänderta mannen.
SE BILDSPELET FRÅN POLISENS INSATS. Den 25 januari 2009 ringde en 57-årig man med psykiska problem till polisen och hotade att skjuta poliser och ta sitt eget liv. På natten gick polisen in i bostaden för att omhänderta mannen.Foto: Richard Frank
3) PIKETPOLISEN. Klockan 00.59 går två av fyra piketpoliser in i huset. De ser hur mannen reser sig ur fåtöljen och börjar gå emot dem. De uppmanar honom att släppa kniven. När han inte gör det och går snabbar emot dem, skjuter de honom med totalt tre skott.
3) PIKETPOLISEN. Klockan 00.59 går två av fyra piketpoliser in i huset. De ser hur mannen reser sig ur fåtöljen och börjar gå emot dem. De uppmanar honom att släppa kniven. När han inte gör det och går snabbar emot dem, skjuter de honom med totalt tre skott.Foto: Richard Frank
2) POLISEN. Två poliser bevakade huset vid det nordöstra hörnet och två vid det nordvästra, tillsammans med yttre befäl som ledde insatsen på platsen.
2) POLISEN. Två poliser bevakade huset vid det nordöstra hörnet och två vid det nordvästra, tillsammans med yttre befäl som ledde insatsen på platsen.Foto: Richard Frank
LÄNSVAKTHAVANDE BEFÄL I MALMÖ. Fattade inriktningsbeslut om att insatsen skulle ske utan förhandlare. Hade fortlöpande telefon- och radiokontakt med det yttre befälet. REKONSTRUKTIONEN av förloppet är baserad på fakta och förhör i förundersökningen och polismyndighetens utredning.
LÄNSVAKTHAVANDE BEFÄL I MALMÖ. Fattade inriktningsbeslut om att insatsen skulle ske utan förhandlare. Hade fortlöpande telefon- och radiokontakt med det yttre befälet. REKONSTRUKTIONEN av förloppet är baserad på fakta och förhör i förundersökningen och polismyndighetens utredning.Foto: Richard Frank
1) OFFRET. Det låg en mobiltelefon och flera knivar på bordet framför den fåtölj där den 57-årige mannen troligen satt. Klockan 20.33 ringde han det första samtalet till SOS alarm.
1) OFFRET. Det låg en mobiltelefon och flera knivar på bordet framför den fåtölj där den 57-årige mannen troligen satt. Klockan 20.33 ringde han det första samtalet till SOS alarm.Foto: Richard Frank

Händelsen i Böste den 25-26 januari 2009 skulle ha varit ett omhändertagande enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård så som vid flera tidigare tillfällen. Den slutade med en dödsskjutning.

Insatsen har blivit ifrågasatt, både av anhöriga och från polishåll. Bland annat har frågan om förhandlare aktualiserats. I Skåne är förhandlarna knutna till piketstyrkan, men under insatsen i Böste användes de inte.

Nu framkommer att det inte bara är utomstående personer som är kritiska. I och med att polisens egen utredning om eventuella tjänstefel vid insatsen i Böste blev klar offentliggjordes även förhör med inblandade poliser. En av de förhörda är piketens gruppchef vid den aktuella händelsen. Han gick själv först in i bostaden och ledde samtidigt sina tre kollegor under insatsen. Men ramen för insatsen bestämdes av länsvakthavande befäl. I den ingick inte en förhandlingslösning för att få mannen att överlämna sig själv.

"Vid tidigare tillfälle hade förhandlare anlitats men ej haft någon framgång. Mannen hade helt avvisat polisens försök till dialog", står det i det arbetsrättsliga samtalet med länsvakthavande befäl från januari i år. Samma uppgift meddelade länsvakthavande befäl till yttre befälet i Böste drygt två timmar innan dödsskjutningen: "Inget normalläge där man ringer ut aktuell person – kommer aldrig att komma ut", står det i händelserapporten.

Gruppchefen fick den informationen, men hade en annan uppfattning. Det framförde han också på platsen, berättar han i samtalet med internutredaren:

"Det framkom senare att det vid tidigare tillfällen funnits förhandlare närvarande och det hade då inte varit framgångsrikt. Varje situation är dock unik och förhandlare borde enligt [gruppchefens] mening ha rekvirerats. [...] Detta speciellt då omhändertagandet rörde en misstänkt beväpnad person."

Men det var inte första gången som den 57-årige mannen uppgett att han hade tillgång till en revolver visar två protokoll från piketstyrkan:

* Vid en insats den 21 oktober 2008 var förhandlare tillkallad. Men det dröjde och eftersom mannen uppgett att han tagit tabletter beslutade polisen att yttre befäl själv skulle ringa mannen i väntan på förhandlare. När fastigheten höll på att säkras upp av polispatruller kom mannen självmant ut ur bostaden och omhändertogs av piketstyrkan. Inget vapen hittades.

* Några veckor innan dödsskjutningen, på eftermiddagen den 5 januari 2009, larmades SOS alarm återigen. Ambulans kom till platsen, men backade och kontaktade polis när de såg att mannen gick omkring med en stor kniv i handen. När piketstyrkans förhandlare försökte ringa in till mannen svarade han inte. Men mannen iakttogs en stund senare när han låg ner på golvet i köket och polisen kunde gå in i fastigheten och omhänderta honom. Inget vapen hittades.

I polisens system finns elva tillfällen med historik om mannen, och enligt förhör tog länsvakthavande befäl del av detta och skaffade sig information från olika håll. Hans beslut var att vänta tills mannen somnat för att sedan gå in och överrumpla honom.

Klockan 00.36, 23-24 minuter innan piketpoliserna öppnade den olåsta dörren till mannens bostad, får länsvakthavande befäl information från yttre befäl om att piketpolisen sett att "mannen satt och sov i någon soffa eller fåtölj". Med den informationen togs beslutet att gå in i bostaden.

I ett tidigt polisförhör med det yttre befälet framkommer att oavsett om mannen sov eller ej så skulle polisen söka närkontakt med honom. Att ringa in till mannen som polisen gjort tidigare, då han inte svarade, var inte aktuellt.

"Första grejen var att vi skulle överrumpla honom om han låg och sov. Andra grejen var att vi skulle gå upp på hans träaltan och öppna dörren och få en kontakt med honom. Så att det där med att ringa, det var ingenting alls. Nej.", säger yttre befälet i förhör en månad efter dödsskjutningen.

TA har bett att få en intervju med det länsvakthavande befälet för att få klarhet i motiven till hans beslut vid det aktuella tillfället. Han har tackat nej. Befälet anser att hans berättelse oundvikligen skulle innebära att han misskrediterar den skjutne mannen, vilket han inte tycker är professionellt.

Inte heller det yttre befälet har velat kommentera insatsen.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.