Polis misstänks för brott mot sekretess
Fallet gällde en 16-årig flicka, som fått ta emot vad hon menade var skamliga förslag av familjens granne. Flickan kontaktade polisen och gjorde en anmälan för sexuellt ofredande.
Vad hon inte visste var att polismannen som tog emot anmälan var bekant med hennes granne. De åtalsmisstankar som nu lämnats in till Trelleborgs tingsrätt gäller att polismannen efter samtalet med flickan skulle ha ringt upp vännen och berättat vad han fått höra. Polismannen nekar dock till brott och har inte brutit sekretessen, menar han.
– Han har gått med på att han kontaktat den misstänkte, men inte att han skulle ha gjort något brottsligt, berättar åklagare Kristian Augustsson från polisens internutredningsgrupp.
– De har inte haft sitt samtal på det sättet att han skulle ha röjt någonting, menar han.
Kort efter det att flickan ringt polisen lades brottsutredningen ner, och åtal blev alltså aldrig väckt. Men åklagarens misstankar gäller inte om fallet lades ner för att männen var kompisar, utan huruvida polismannen brutit sin sekretess.
– Det är svårt att svara på om utredningen lades ner för att de kände varann, säger Kristian Augustsson. Men det är inte precis till fördel för en polisutredning om den kommer till den misstänktes kännedom.
Allmänhetens tilltro till polisen är en känslig fråga, och tilliten lär inte bli större om människor inte känner att polisen håller på sekretessreglerna. Hur vanligt är det då att polismän åtalas för brott mot tystnadsplikten?
– Inte särskilt vanligt, säger Kristian Augustsson. Det här är väl ett mer udda fall, och jag tycker inte att man med vägledning av det kan ifrågasätta vår trovärdighet. Men det är klart att hade vi haft många sådana här fall så hade det inte varit särskilt bra.
Den misstänkte polismannen riskerar böter eller fängelse i upp till ett år om han döms för brott mot tystnadsplikten.
Lars Thulin
0410-545 20
lars.thulin@allehandasyd.se