GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polis: Jag blev sjuk av strålningen

Trelleborgspolisen Roger Carlström blev sjuk när han jobbade med kommunikationssystemet Rakel i tjänsten. Nu vill han att Polisförbundet tar tag i frågan.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2012
Foto: 
Foto: Claes Nyberg

Roger Carlström har varit polis sedan 1987. När kommunikationssystemet Rakel infördes i Skåne 2007 hade han en inre tjänst men när han gick tillbaka till yttre tjänst började problemen.

-Jag märkte det så gott som omgående. Jag fick hudrodnader i ansiktet, berättar Roger Carlström.

Han uppsökte en hudläkare som konstaterade att det rörde sig om rosacea, en hudsjukdom som ger utslag, främst i ansiktet, och som man inte vet vad den beror på. Under åren som följde höll Roger Carlström noga koll på när och var utslagen blossade upp. Efter några hundra arbetspass i bilen tyckte han att sambandet var uppenbart.

-Ju mer trafik det var över Rakel desto rödare blev jag i ansiktet.

Besvären blev värre när Roger Carlström deltog i större insatser i samband med till exempel fotbollsmatcher eller demonstrationer.

-Då satt man i en buss med åtta kollegor och alla hade på sig en bärbar station. Det resulterade i ännu mer rodnad.

Vid ett tillfälle jobbade han först ensam i bilen under ett pass. Då hade han Rakel-enheten avstängd och inga besvär alls av utslagen. De sista timmarna jobbade Roger Carlström tillsammans med en kollega som hade sin enhet igång. Roger Carlström blev då blossande röd i ansiktet just på den sida som kollegan satt.

Från att först bara ha reagerat när han använde Rakel blev Roger Carlströms överkänslighet mer omfattande. Han började känna samma besvär hemma och upptäckte att det berodde på ett trådlöst nätverk som var igång.

Förra sommaren vikarierade Roger Carlström på polishuset på Toftanäs och hade när han började inga besvär med utslag. Men efter bara några timmar fick han kraftiga rodnader i ansiktet. Han fick då istället jobba på distans från polisens lokaler i Trelleborg och blev då bättre. Men under hösten kom besvären tillbaka. Roger Carlström upptäckte att det fanns trådlösa nätverk i byggnaden och gick då runt i huset och hittade ett rum där det inte fanns något nätverk.

-Då blev jag bra igen, säger Roger Carlström.

Strax innan jul blev Roger Carlström sämre och läkare upptäckte att han hade en hjärntumör som nu opererats.

-Rodnaderna är jag till 100 procent säker på beror på strålningen från Rakel och jag misstänker starkt att den orsakat tumören också.

Roger Carlström har gjort arbetsskadeanmälningar på grund av de sjukdomar han drabbats av och vill nu att man först och främst får till stånd en ändring i hur bärbara Rakel-stationer används.

-Men jag tycker att radiosystem som arbetar med pulserande mikrovågor borde förbjudas tills man utrett hur farliga de eventuellt är.

Det är framförallt användandet i fordon som oroar Roger Carlström.

-Vågorna studsar i biltaket och tillbaka på användaren med en effekt som kanske är tio gånger kraftigare än en GSM-telefon, säger Roger Carlström.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.