Annons

Polis dömdes för tjänstefel

Den Trelleborgspolis som på sin fritid grep en ung kille som skulle ha slagit hans son begick tjänstefel. Det fastslog tingsrätten i sin dom på tisdagen.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2005

Polismannen friades däremot från misstankarna om misshandel, olaga frihetsberövande och olaga tvång. Det innebär sannolikt att polismannen får behålla sin tjänst vid polisen i Trelleborg. Tingsrätten ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis för att polismannen ska ha slagit pojken och dunkat honom i golvet då han grep honom inne i en butik. Påståendet om att polismannen dessutom skulle ha dunkat pojkens huvud i en tegelvägg tyckte inte heller tingsrätten att det fanns tillräckliga bevis för. Bland annat eftersom pojken inte kunnat visa någon skada i huvudet.

Eftersom polismannen själv var övertygad om att det var rätt av honom att träda i tjänst och gripa in mot den som misstänktes ha misshandlat hans son menar tingsrätten att det inte heller går att döma honom för olaga frihetsberövande eller olaga tvång.För de båda brotten krävs att gärningsmannen har ett uppsåt. Däremot anser tingsrätten att mannen, av oaktsamhet, gjorde sig skyldig till tjänstefel eftersom det trots allt var en jävssituation och han kunde ha inväntat en annan polispatrull.

Annons

Polismannen dömdes av tingsrätten till 70 dagsböter. Han ska dessutom betala 400 kronor i skadestånd till pojken som han grep som ersättning för att hans jacka blev nedsmutsad.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons