Annons

Polis anmäler utredning

Polisen Janna Davidson som deltog i polisinsatsen som ledde till en 57-årings död anmäler nu de personer som utredde händelsen till justitieombudsmannen (JO).
Trelleborg • Publicerad 19 december 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Foto: HENRIK MONTGOMERY

– Det handlar både om själva insatsen som gick alledes fel men ändå inte ledde till åtal. Men också hur det har hanteras internt, säger hon.

Det var den 25 januari 2009 som den 57-årige mannen skulle tvångsomhändertas i sitt hem i Böste efter att han själv larmat om att han tänkte ta sitt liv och att han ämnade skada de poliser som kom till platsen. Väl på plats valde polisledningen snabbt att gå in i huset där de ska ha attackerats av mannen som var beväpnad med kniv.

Annons

Två av poliserna sköt mot 57-åringen som avled innan ambulansen kommit fram. Insatsen fick omedelbar kritik både från polishåll och från anhöriga.

– Jag kände att det inte gått rätt till. Det motsvarade inte min bild av hur man ska lösa en sådan situation, sa Janna Davidson i en intervju med TA ett år efter händelsen.

Kritiken mot insatsen handlade främst om att man varken brytt sig om att kalla på förhandlare eller använt sig av tårgas eller andra medel för att sätta 57-åringen ur spel. Janna Davidson påpekade även att det inte fanns något i händelseutvecklingen som gjorde en snabb insats nödvändig.

JO-anmälan riktar sig nu mot Björn Ericson, före detta överåklagare på riksenheten för polismål, och mot Malmöpolisens egen rättsenhet.

– Mot polismyndigheten i Skåne handlar det till stor del om att jag riktade kritik som jag inte ens fick svar på. I övrigt vill jag inte kommentera vidare förrän JO kommer med sitt bemötande på min anmälan, säger Janna Davidson.

Nuvarande överåklagaren på riksenheten för polismål, Mats Åhlund, uppger att han inte känner till ärendet och därför inte vill kommentera.

Martin Falkenby
John Palm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons