Annons

Polenpraktiken fick dem att uppskatta Sverige

Dagen började klockan fem på morgonen, fortsatte med jobb på ett sjukhus där de inte förstod vad folk sa och där patienterna trängdes i korridorerna. Efter två veckors praktik känner sig vård- och omsorgseleverna härdade.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2012
Lisa Thulin, Emelie Göransson, Zara Westman och Louise Nilsson jobbade i två veckor på ett sjukhus i Warszawa. När de kom hem kunde de bättre uppskatta den svenska vården.
Lisa Thulin, Emelie Göransson, Zara Westman och Louise Nilsson jobbade i två veckor på ett sjukhus i Warszawa. När de kom hem kunde de bättre uppskatta den svenska vården.Foto: 

Att gå upp klockan fem varje morgon var inte lätt för tjejerna. Men är man på praktik i Polen så får man helt enkelt anpassa sig. Jobbet på sjukhuset Barska i Warszawa började klockan sju och pågick till tre på eftermiddagen.

– Det gick bra så länge vi inte pratade med varandra på morgonen, säger Lisa Thulin och ler.

Annons

Fyra elever från vård- och omsorgscollege i Trelleborg tillbringade två veckor där för att få nya erfarenheter. Och de fick de. De lärde sig framförallt hur bra vården är i Sverige.

– När vi har pratat om detta i efterhand har vi kommit fram till att det känns som att vi åkte tidsmaskin bakåt i tiden. Det var så olika mot hur man bedriver vård hemma. Till exempel låg fyra eller fem patienter i samma rum. Andra fick ligga i korridoren, berättar Louise Nilsson.

Praktiken finansieras av EU-medel som Söderslättsgymnasiet söker varje år. Fyra elever väljs sedan ut.

Eftersom eleverna inte kunde språket fick de kämpa för att förstå vad som hände och vad de skulle göra.

– Vi blev bra på att tolka kroppsspråk efter ett tag, säger Zara Westman.

På många sätt tycker eleverna att Sverige ligger långt före Polen när det gäller att bedriva vård.

– Ergonomiskt fungerade det sämre än här i Sverige. När man skulle bädda sängarna märkte man att de inte gick att höja dem, säger Lisa Thulin.

På eftermiddagarna åkte de på olika utflykter.

– Vi var bland annat i Gamla stan. Det var roligt att få se lite av Warszawa också, säger Emelie Göransson.

Alla fyra kan tänka sig att jobba utomlands i framtiden.

– Absolut. Jag vill gärna jobba i Norge eller i Spanien. Det vore väldigt spännande, säger Louise Nilsson.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons