Annons

"Polen är redan ett drabbat land"

Trelleborgare med förflutet i Polen är tagna av tragedin som deras hemland drabbats av.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2010
Alexander Bobowski har många släktingar och bekanta i Polen och tycker det har varit fruktansvärt att läsa om olyckan.
Alexander Bobowski har många släktingar och bekanta i Polen och tycker det har varit fruktansvärt att läsa om olyckan.Foto: 

– Jag fick reda på det klockan 10 på lördag. Det första jag tänkte var att det var fruktansvärt, säger Alexander Bobowski.

Han flyttade till Sverige 1988 men har många släktingar och bekanta kvar i Polen. I Trelleborg driver han en frisörsalong på C B Friisgatan. Även om han beklagar den stora tragedin som inträffat är han inte orolig för landet åtminstone inte på lång sikt.

Annons

– Jag tror att det kommer bli bra till slut. Men hur det blir vet man inte. Presidenten var väldigt konservativ. Nu får vi se hur det blir när det kommer en ny, säger han.

Några kvarter från honom driver Elisabeth Zurawska en blomsterbutik. Hon flyttade från Polen 1987.

– Jag har inte hunnit prata med min släkt. Det är så hemskt, allting. Vad ska man säga? Vissa tyckte om presidenten, vissa inte. Men att han är död tycker nog alla är oerhört tragiskt, säger hon.

På lördagen var en officiell delegation på väg till Katyn i Ryssland under ledning av president Lech Kaczynski. Totalt var de 97 personer. Troligtvis berodde olyckan på att piloten struntade i varningarna att landa i tät dimma. Han gjorde totalt tre landningsförsök innan kraschen. Bland de döda fanns förutom presidenten även hans hustru, centralbankschefen och arméstabschefen.

– Det är en stor sorg. Polen är redan ett så drabbat land och har fått gå igenom så mycket, säger Aneta Hartman som flyttade till Trelleborg från Polen 1995.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons