Annons

Pojke får rätt till kontaktfamilj

Kammarrätten ger Trelleborgs socialnämnd bakläxa, för att de vägrat medge bidrag för en kontaktfamilj åt en pojke vars utvecklingsstörda syskon kräver all uppmärksamhet av den ensamstående modern.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2003

Även länsrätten ansåg att pojken hade rätt till en kontaktfamilj en helg i månaden, men nämnden gav inte med sig utan överklagade den domen till kammarrätten. Därifrån har nu ett utslag kommit som ger pojken rätt till kontaktfamilj åtminstone under en övergångsperiod fram till mars nästa år. Pojken kan inte ta hem kamrater till hemmet, och bedöms vara i behov av såväl vuxen- som kamratkontakter. Socialnämnden ansåg att pojken kunde få en mer normal livssituation genom att visats mer på fritis och hos fadern, samt att modern kunde ägna pojken mer tid eftersom hon är arbetslös och det yngre syskonet visats på korttidsboende 13 dagar i månaden. Modern är dock inte arbetslös längre, och pojken har slutat på fritis eftersom där inte fanns några pojkar i hans ålder. I kontaktfamiljen, däremot, som pojken fick kontakt med genom en feriehemsvistelse, finns två pojkar i ungefär samma ålder. - De går på bio eller åker på Motocross eller Lalandia och allt möjligt, saker som vi aldrig kan göra eftersom jag måste se till min andre son, berättar mamman. - Jag är jätteglad över att ha fått rätt, och min son också. Men han frågade mig "är det säkert?", han vågade inte riktigt tro på det. Modern konstaterar att det krävdes stor envishet för att få rätt - och en del pengar till advokatkostnader. - Det är egentligen för jäkligt att man ska behöva lägga så mycket tid och ork. För socialnämnden handlar det bara om en kostnad på kanske 500 kronor i månaden. Men jag har gjort det för min sons skull, säger hon. Hur det ska gå med sonens kontaktfamiljsvistelse efter övergångsperioden, det vet inte mamman i dag. Hon hoppas att frågan ska vara enklare att lösa nästa gång: - Det finns kanske fler familjer som har en liknande situation och inte tycker det är lönt att kämpa - men det är det!

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons