Annons

Plusjobben riskerar att försvinna

Omkring 90 plus-jobb i Trelleborg hotas när regeringen drar in en del av det statliga stödet.
Trelleborg • Publicerad 9 mars 2007

Den 15 mars drar regeringen in en stor del av det statliga stödet för plusjobben. Det innebär att kommunen måste gå in och finansiera jobben med egna medel, eller dra in dem helt.

– Regeringen drar in på merkostnadsersättningen. Exakt vilka siffror det handlar om, vet jag inte i nuläget, men det handlar om ganska mycket pengar, säger Magnus Dahlberg, personalchef, Trelleborgs kommun. I nuläget finns det inget beslut på vad som kommer att hända med plusjobben i kommunen.

Annons

– Jag har bett en medarbetare att titta på det, vi måste naturligvis utreda det här, ekonomin måste gå ihop, sedan får vi titta på vilka alternativa lösningar som finns, säger Magnus Dahlberg.

Plusjobbarna jobbar med arbetsuppgifter som ordinarie anställd personal inte får göra.

– Det handlar om förstärkningar för att höja kvalitén i verksamheten, säger Magnus Dahlberg.

I dag finns det plusjobbare i många av kommunens verksamheter. Till exempel jobbar drygt 25 personer inom socialförvaltingen med hemserviceverksamhet. Gruppen åker ut till gamla i kommunen som behöver hjälp med saker som byta glödlampor, banka mattor och pusta fönster. Saker som hemtjänsten inte får göra.

– Vår ambition är naturligtvis att alla ska få vara kvar. Det är svårt att komma ut i arbetslivet om man har varit arbetslös en längre tid, efter att ha ha haft ett plusjobb har man en färsk anställning och färska referneser i bagaget, säger Sarka Löfman, arbetsledare för hemserviceverksamheten. De flesta plusjobbare i Trelleborg har skrivit på ett avtal att jobba som plusjobbare i två år i kommunen. Men förordnandet ger inget skydd om stödpengarna försvinner från staten.

– Det här räknas ju som ett särskilt anställningsstöd och då står man utanför lagen om anställningsskydd, säger Magnus Dahlgren.

Enligt Magnus Dahlberg måste man ta ett beslut inom väldigt snar framtid.

Sedan årsskiftet är det redan klart att det inte kommer att tillsättas några nya plusjobb.

– Beskedet att dra in stödet för de plusjobb som redan finns, kommer inte heller direkt som någon överaskning, säger Magnus Dahlberg.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons