Annons

Plattor istället för papper

Läsplattor istället för papper. E-fakturor istället för fönsterkuvert. Det är ny teknik som ska utvecklas i kommunens IT-satsning.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2012
Foto: 

– Vi har fått önskemål från medborgare i kommunen om e-fakturor, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Kommunstyrelsen beviljade i onsdags E-delegationens begäran om anslag på 1,25 miljoner. Pengarna ska användas till att samordna kommunens IT-satsningar och att utveckla IT-servicen. Bland annat kommer en person att projektanställas under ett år. Uppgiften blir att utveckla e-tjänster och nya webbplatser.

Annons

– Den första mars har vi ett uppstartsseminarium, säger Ulf Bingsgård.

Fördelarna med satsningen är många, enligt Ulf Bingsgård. Vanlig post kan göra att breven fördröjs i flera dagar. Samtidigt hålls kostnaderna för material och administration nere om man utnyttjar de digitala fördelarna. Kommunkontorets vaktmästare, Ismet Dedic, har hand om kommunens ut- och inkommande post.

– Varje brev som skickas ut till kommunfullmäktiges sammanträden kostar mellan 32 och 64 kronor, säger Ismet Dedic.

Kommunfullmäktige har sammanträde tio gånger på år. Inför varje möte skickas det ut 102 brev. Det blir en kostnad på ca 50 000 kronor om året.

– Sen har även alla nämnder sammanträde tio gånger per år, säger Ismet Dedic.

Det finns planer på att ge de kommunanställda läsplattor istället för pappersluntor. Men det finns oenigheter. Vissa har svårt att tänka sig hur man ska föra anteckningar digitalt.

– Man kan lugnt säga att vi har en resa att göra, säger Ulf Bingsgård.

Maria Sällberg
Moa Fahlander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons