Annons

Platsrunda kan avgöra mål om laserstrålar

Var den gröna laserstrålen från den 16-årige trelleborgaren en medveten gärning för att skada polismän i tjänst, eller ett oskyldigt pojkstreck som inte orsakade några skador överhuvudtaget?
Trelleborg • Publicerad 19 november 2010
Vallning på Verkstadsgatan. Försvararen Svein-Erik Lindgren visar tingsrätten hur 16-åringen menar att laserstrålarna avfyrades.
Vallning på Verkstadsgatan. Försvararen Svein-Erik Lindgren visar tingsrätten hur 16-åringen menar att laserstrålarna avfyrades.Foto: 

Det var vad Ystads tingsrätt hade att ta ställning till på torsdagen när det uppmärksammade målet om laserstrålningen på Verkstadsgatan i december 2009 skulle avgöras. En 16-årig pojke står åtalad för våld mot tjänsteman alternativt misshandel efter att ha riktat strålar med grön laser mot två polispatruller med sammanlagt fem polismän. Tre av dem uppger sig ha fått övergående skador i form av smärta och irritation i ögonen till följd av strålarna.

För att kunna bilda sig en uppfattning i målet åkte rätten till Verkstadsgatan i Trelleborg, där laserstrålarna avfyrades. Under nyfikna blickar från förbipasserande trafikanter gick följet upp och ner på Verkstadsgatan och studerade placeringar och avstånd.

Annons

– Här stod han (16-åringen). Det är 180 meter till huset där polispiketen parkerat, sa försvararen Svein-Erik Lindgren och pekade mot en av de två platser där polismännen påstår sig ha fått laserstrålar riktade mot sig.

Därefter pekade försvararen mot Hedvägen, där den andra polispatrullen ska ha blivit träffad av strålarna. Ett avstånd på cirka 80 meter, hävdade åklagaren.

Syftet med vallningen, som åberopats av Svein-Erik Lindgren, var att visa att laserstrålarna avfyrats på ett så långt avstånd att de knappast kan ha skadat polismännen. Men polismännen menade att strålarna riktats mot dem på ett betydligt kortare avstånd än så. Strålarna som träffade den vid tillfället civila polispatrullen på Hedvägen avfyrades enligt polismännen på ett avstånd av cirka tio meter.

– Det råder inget tvivel om att den typen av laserstrålar kan orsaka skador, och att det är allmänt känt, menade åklagaren Mathias Larsson i sin slutplädering, som hölls i den bitande kylan och blåsten på Verkstadsgatan.

Han menade också att det inte fanns någon anledning att betvivla polismännens berättelser om vilka skador de fått, eller på vilka avstånd strålarna riktats.

Svein-Erik Lindgren var av en helt annan åsikt. Han menade i sin plädering att det inte finns någonting som styrker att de övergående skadorna ska ha orsakats av laserstrålar. Det kan inte heller ha funnits något uppsåt att skada någon, menade Lindgren, som ansåg att det snarare handlade om en oskyldig lek med laserstrålen. 16-åringen visste inte heller att han riktade strålarna mot polismän, enligt försvararen.

Dom i målet faller om en vecka.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons