Plats för tio lärlingar på gymnasiet

Trelleborg har tilldelats tio lärlingsutbildningsplatser för gymnasieskolan. Redan till hösten kan elever på Handelsprogrammet söka någon av platserna.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2008

Det är myndigheten för skolutveckling som har handlagt ansökningar från landets alla kommuner att vara med i försöksverksamheten med nya lärlingsutbildningar på gymnasienivå. Tanken är att halva utbildningstiden ska vara förlagd ute på ett företag.

I Trelleborg har man beslutat att lärlingsplatserna ska erbjudas inom ramen för Handelsprogrammet.

- Det är ett område där vi redan har ett bra kontaktnät när det gäller praktikplatser, säger Mats Sandberg, utvecklingssamordnare på gymnasieförvaltningen.

Det innebär att lärlingsplatserna kan förläggas bland annat till butiker.

För att kunna söka någon av de tio lärlingsplatserna måste man först bli antagen på Handelsprogrammet.

- Man söker alltså inte direkt till lärlingsutbildningen, säger Mats Sandberg som inte tror att det kommer att bli någon särskilt hård konkurrens om platserna.

Därför har man inte heller tagit fram några urvalskriterier för de tio platserna. - Så långt har vi inte tänkt ännu, säger han och tillägger att man i varje enskilt fall får göra en lämplighetsprövning.

- Det är viktigast att det är motiverade elever. Eleven måste ju passa företagen också, säger han.

Nästa steg nu är att bilda ett så kallat lärlingsråd där även företagen som kommer att erbjuda lärlingsplatser ska vara engagerade. Några konkreta förslag på företag finns ännu inte.

- Vi får arbeta vidare utifrån de kontakter vi har, säger han.

De tio platserna som introduceras till hösten kommer om allt går enligt planerna utökas med fler framöver.

- I den nya gymnasieutbildningen ska det finnas lärlingsutbildning så detta är som en infasning för oss. Tanken är att det ska breddas till de andra programmen också, säger Mats Sandberg.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.