Annons

Planerna för rättspsyk har lämnat ritbordet

En anläggning som ska ligga i framkant vad gäller vård, forskning och miljötänk. Rättspsykiatrins spjutspets i norra Europa. När ritningarna över det nya rättspsykiatriska centrumet i Mellanköpinge presenterades på måndagen haglade lovorden och metaforerna.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2012
Ulf Bingsgård och Catharina Blixen-Finecke presenterar det vinnande förslaget.
Ulf Bingsgård och Catharina Blixen-Finecke presenterar det vinnande förslaget.Foto: 
Foto: 
En modell över hur byggnaden ska vara utformad.
En modell över hur byggnaden ska vara utformad.Foto: 

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) drog sitt strå till stacken.

– Vi har hela tiden varit positiva till det här. Och nu kan jag konstatera att det är ett spännande hus rent byggnadsmässigt också. Detta blir verkligen en juvel i kronan på väldigt många sätt, sa han.

Annons

Region Skåne har letat i 15 år efter ett lämpligt ställe att bygga det nya rättspsykiatriska centrumet, som länge behövt flytta från Östra sjukhusområdet i Malmö. Förslag i Malmö, Lund och Höör har av olika skäl ratats men ett par år efter att Trelleborg nappat på planerna är de nu konkretare än någonsin.

På måndagen avslöjades att BSK Arkitekter vunnit tävlingen om att utforma byggnaderna. På en pressträff presenterade arkitekten Anna Espling Rolf vinnaren "Framkant", en byggnad i tre flyglar på vardera två våningar med en gemensam innergård. Huvudentrén vänder sig mot staden medan patientavdelningarna riktas mot det öppna landskapet i norr och öster. Ett sätt att skapa en harmonisk vårdmiljö och skydda patienterna från insyn.

De tre avdelningarna får varsin grön gård, och även tillgång till en gemensam innergård med mycket grönska. Avdelningarna ska ha stora gemensamma utrymmen som är lätta att överblicka. Allt för att skapa goda relationer mellan patienter och personal.

– Det ska vara lätt att umgås, men man ska inte känna att man tränger sig på. Och både patienter och personal ska känna att de är sedda, men inte övervakade, sa Anna Espling Rolf.

Det rättspsykiatriska centrumet ska även vara ett föredöme i miljöhänseende och prydas av ett sedumtak. Byggnaden blir Sveriges största så kallade passivhus, vilket innebär att den till stor del värms upp av den energi som redan finns i konstruktionen.

Mellanköpinge, där 120 personer kommer att ha sin arbetsplats, blir nu ett centrum för rättspsykiatrisk forskning.

– Vi har ett mål att minst en person ska doktorera varje år, säger Marianne Palmkvist Berg, projektledare på Region Skåne.

Politiken representerades på pressträffen av Ulf Bingsgård och Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen. Båda verkade helnöjda med det vinnande förslaget.

– Det här går inte att jämföra med de lokaler vi har idag i Malmö. De är byggda på en tid då det fanns en helt annan inställning till den psykiatriska vården. De ligger vackert men är knappast ändamålsenliga, sa Catharina Blixen-Finecke.

Louise Cronholm
TA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons